Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ θέλει να παρασύρει την Ινδία στο «αντιρωσικό» μέτωπο

Λαβρόφ: Το ΝΑΤΟ θέλει να παρασύρει την Ινδία στο «αντιρωσικό» μέτωπο

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πρόκληση εντάσεων και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της Δύσης, και ιδιαιτέρως των Ηνωμένων Πολιτειών, ξιφούλκησε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυριζόμενος ότι η Ουάσιγκτον θέλει να σύρει την Ινδία στο μέτωπο κατά της Ρωσίας και να ανοίξει νέο πεδίο αντιπαράθεσης νοτίως της Κίνας.

Με σαφώς «νεοψυχροπολεμικό» ύφος, ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σε συνέντευξη Τύπου το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να παρασύρει την Ινδία σε αυτό που αποκάλεσε μια αντιρωσική και αντικινεζική συμμαχία καθώς, όπως είπε, η Δύση προσπαθεί να αποβάλει τη ρωσική επιρροή από την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδία αρνήθηκε επανειλημμένα να συνταχθεί με τις ρωσικές θέσεις σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να προμηθεύεται πετρέλαιο από τη Ρωσία και μάλιστα σε ιδιαιτέρως προνομιακές τιμές.

Αναφερόμενος στην Ταϊβάν, κ. Λαβρόφ είπε ότι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξελίσσεται σε περιοχή όπου το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εντάσεις και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας γίνεται τώρα μια από εκείνες τις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν είναι αντίθετο στην κλιμάκωση των εντάσεων, όπως έκανε και στην Ουκρανία», είπε ο Ρώσος υπουργός.

«Γνωρίζουμε πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Κίνα τέτοιες προκλήσεις, για να μην αναφέρουμε την Ταϊβάν και τα Στενά της Ταϊβάν, και καταλαβαίνουμε ότι το παιχνίδι του ΝΑΤΟ με τη φωτιά σε αυτές τις περιοχές εγκυμονεί απειλές και κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι τόσο κοντά στις ακτές μας και στις θάλασσές μας ως κινεζικό έδαφος», είπε.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία αναπτύσσει στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και διεξάγει κοινές ασκήσεις: «Το γεγονός ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση εκεί, στον απόηχο της Ευρώπης, είναι καλά κατανοητό από όλους», είπε, αναφερόμενος στον σχηματισμό της συμμαχίας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι θωρεί πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας λόγω της υποστήριξης που παρέχουν στο Κίεβο, τονίζοντας ότι προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και της προσφέρουν στρατιωτική εκπαίδευση στο έδαφός τους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT