ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο – «Ουσιαστικής σημασίας» η συμμαχία με τη Γαλλία

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Μακρόν στον Λευκό Οίκο – «Ουσιαστικής σημασίας» η συμμαχία με τη Γαλλία

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές τον Γάλλο ομόλογό του

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

Ο Μακρόν από την πλευρά του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».

Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Γιατί είναι σημαντικό το τετ-α-τετ

Για τον 44χρονο Μακρόν, η σημερινή επίσκεψη στον Λευκό Οίκο είναι η δεύτερη. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε βρεθεί ξανά εκεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, το 2018.

Έκτοτε έχουν, βέβαια, συμβεί στη διεθνή σκηνή πολλά και «επεισοδιακά»:

– Η πανδημία της Covid από τις αρχές του 2020 και έπειτα.

– Η σύναψη της συμφωνίας AUKUS (Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ) το 2021, που υπενθυμίζεται πως είχε προκαλέσει σοβαρή κρίση στις αμερικανο-γαλλικές καθώς είχε οδηγήσει στην ακύρωση ενός γαλλο-αυστραλιανού αμυντικού ντιλ ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Μακρόν τότε να φτάνει στη σημείο ακόμη και να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Γάλλο πρέσβη από την Ουάσιγκτον.

– Ο πόλεμος στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 και έπειτα.

Στον απόηχο της AUKUS, το φθινόπωρο του 2021, αναλυτές (της αυστραλιανής δεξαμενής σκέψης Lowy, μεταξύ άλλων) εκτιμούσαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια προκειμένου Γαλλία και ΗΠΑ να καταφέρουν να αφήσουν πίσω τους την καχυποψία που είχε δημιουργήσει εκείνη η ξαφνική ακύρωση της προγραμματισμένης αγοράς γαλλικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό (το οποίο επέλεξε τελικώς να στραφεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για υποβρύχια). Αμερικανοί σχολιαστές, όπως ο Τζέρεμι Ντάιαμοντ του CNN, θυμούνται εκείνη την κρίση ως «το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών» για τις αμερικανογαλλικές σχέσεις.

Στην πορεία ωστόσο, αυτές οι σχέσεις θα αποκαθίσταντο μάλλον πιο άμεσα από όσο ανέμεναν πολλοί.

Μπάιντεν και Μακρόν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων τα τελευταία χρόνια ενώ μιλούν πια τακτικά και στο τηλέφωνο με θέμα κυρίως τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Μόνο φέτος είχαν τουλάχιστον επτά διμερείς τηλεφωνικές συνομιλίες και άλλα δώδεκα κοινά τηλεφωνήματα με άλλους ηγέτες, σύμφωνα με το CNN.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, New York Times, CNN, Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT