Φον ντερ Λάιεν: Καθησυχάζει για την ενέργεια – Ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα

Φον ντερ Λάιεν: Καθησυχάζει για την ενέργεια – Ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα

Καθησυχαστική για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας ενόψει χειμώνα αλλά συγκρατημένα ανήσυχη αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόσει τους δικούς της κανόνες για την κρατική βοήθεια προκειμένου να αποτρέψει μια έξοδο επενδύσεων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ και στο νέο πακέτο επιδοτήσεων του Τζο Μπάιντεν.

«Ο ανταγωνισμός είναι καλός αλλά πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη βελγική πόλη Μπριζ.

«Ο (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ) Inflation Reduction Act θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το δικό μας πλαίσιο για την κρατική βοήθεια και να το προσαρμόσουμε σε ένα νέο παγκόσμιο περιβάλλον», πρόσθεσε η Γερμανίδα.

Η ΕΕ φοβάται πως ο – ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων – Inflation Reduction Act (IRA), με τις γενναιόδωρες φορολογικές περικοπές που προβλέπει υπέρ των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα εντός των αμερικανικών συνόρων, μπορεί να προσελκύσει στις ΗΠΑ επιχειρήσεις της ΕΕ και να φέρει έτσι σε μειονεκτική θέση άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες.

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το εμπόριο Κάθριν Τάι μαζί με τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε, όμως, και στις εξελίξεις αναφορικά με τα ενεργειακά.

«Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην πόλη Μπριζ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες.

«Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο» και κάτι «που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο».

«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών – ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας», επισήμανε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ σχετικά με το Πεκίνο σημείωσε ότι «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT