Τις κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ, το κλείσιμο σχολείων και το σβήσιμο ακόμη και της οδικής σήμανσης μπορεί να γνωρίσουν φέτος τον χειμώνα οι ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς οι κυβερνήσεις της ηπείρου προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού. Την ώρα που οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες δίνουν τη θέση τους στον παγετό, τα κράτη της Ε.Ε. εξετάζουν σενάρια ελεγχόμενου περιορισμού της παροχής ρεύματος προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία του δικτύου.
Σε Βρετανία, Φινλανδία
Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κατά τόπους Αρχές να είναι προετοιμασμένες για κλιμακωτές διακοπές ηλεκτρικού από τον ερχόμενο μήνα. Ο διαχειριστής του βρετανικού ηλεκτρικού δικτύου προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά μπορεί να υποχρεωθούν να παραμείνουν χωρίς ρεύμα μεταξύ 4 το μεσημέρι και 7 το βράδυ, εάν σημειωθούν ελλείψεις στα αποθέματα φυσικού αερίου. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Φινλανδία κλήθηκαν να μη συνδέουν τα οχήματά τους στο δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο τα πρωινά, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνσή του. Στη Γερμανία, την πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο χώρα, οι πωλήσεις κεριών έχουν εκτιναχθεί.
Λίγες ώρες χωρίς ηλεκτρικό σε γαλλικό καφέ ή γερμανικό σούπερ μάρκετ δεν θα είναι ασφαλώς εξίσου οδυνηρές όσο οι καθημερινές εμπειρίες των Ουκρανών, όπου εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ύστερα από τους συστηματικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η προοπτική κατοικιών, σχολείων και επιχειρήσεων να σκοτεινιάζουν –έστω και προσωρινά– στη δυτική Ευρώπη θα αποτελέσει το πρώτο τεστ αντοχής της ηπείρου αφού προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ηλεκτρικό με δελτίο
Πολλές κυβερνήσεις ομολογούν ότι οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος ίσως είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της λειτουργίας του δικτύου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι τα σχέδια «ηλεκτρικού με δελτίο» αποτελούν την ύστατη λύση με στόχο την πρόληψη μπλακ άουτ. «Δεν βρισκόμαστε σε ταινία καταστροφής. Δεν ανακοινώνουμε ότι θα γίνουν περικοπές. Αν, όμως, ο χειμώνας είναι βαρύς και ενεργειακά απαιτητικός, μπορεί να υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις, για τις οποίες οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», υπογράμμισε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.
Κάθε διακοπή ρεύματος στη Γαλλία θα έχει ανακοινωθεί ημέρες νωρίτερα και θα αφορά μικρά τμήματα της χώρας. Οι διακοπές θα γίνονται δύο ώρες το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικού είναι μεγάλη και δεν θα αφορά νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, πυροσβεστικούς σταθμούς, αστυνομικά τμήματα και φυλακές.
Προειδοποιεί η Γερμανία
Το γερμανικό υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες για το τι θα πρέπει να περιμένουν σε περίπτωση προγραμματισμένου μπλακ άουτ: «Το τηλέφωνο δεν λειτουργεί, η θέρμανση έχει σβήσει, δεν υπάρχει ζεστό νερό, ο υπολογιστής “απεργεί”, η καφετιέρα είναι κρύα, τα φώτα είναι σβηστά. Θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από την ηλεκτρική ενέργεια». Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να αποθηκεύσουν μπαταρίες, φακούς και κεριά, αναφέροντας ότι οι κατασκηνωτικές σόμπες μπορούν να λειτουργήσουν σαν μικρές εστίες κουζίνας. Οπως και στη Γαλλία, οι γερμανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η προοπτική μπλακ άουτ είναι απομακρυσμένη, «αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί». Η κυβέρνηση έχει λάβει τα μέτρα της, με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να ανακοινώνει τη διατήρηση σε λειτουργία των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της χώρας, παρά τις αντιρρήσεις των Πράσινων κυβερνητικών εταίρων του.
Μέτρα στην Ελβετία
Στην Ελβετία, άλλωστε, η οποία παραμένει εξαρτημένη από τις γαλλικές εξαγωγές ηλεκτρικού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προειδοποίησε για πολύωρα προγραμματισμένα μπλακ άουτ, με την Ομοσπονδιακή Αρχή Ενέργειας να καλεί τους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα καυσόξυλων, μπαταριών και φακών. Μέχρι και τα πετρελαιοκίνητα τρένα σε Ελβετία και Γαλλία ενδέχεται να διακόψουν τα δρομολόγιά τους, καθώς το προηγμένο σύστημα σηματοδότησης απαιτεί συνεχή τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να λειτουργήσει.
Εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις
REUTERS
Ενώ οι Ρώσοι εξαπέλυσαν χθες το όγδοο κατά σειρά κύμα βομβαρδισμών εναντίον υποδομών της Ουκρανίας, δύο εκρήξεις σε ρωσικές βάσεις –πολύ μακριά από τα ουκρανικά εδάφη– προκάλεσαν ερωτήματα και τροφοδότησαν σενάρια, αφού βρίσκονται πολύ πέρα από τη συνήθη εμβέλεια των γνωστών ουκρανικών πυραύλων. Στο μεταξύ, το πρώτο της ταξίδι στην Ινδία πραγματοποίησε χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Στην κορυφή των διήμερων επαφών της βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα. Το Νέο Δελχί διεμήνυσε πάντως στην Μπέρμποκ ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο. Αν και έχει ζητήσει άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, το Νέο Δελχί από την αρχή της σύρραξης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συνταχθεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Δεν είναι σωστό η Ευρώπη να βάζει πάνω από όλα τις δικές της ενεργειακές ανάγκες και να ζητάει από την Ινδία κάτι άλλο».