Άλλους τρόπους τήρησης της χιτζάμπ αναζητεί η διχασμένη ιρανική ηγεσία

Άλλους τρόπους τήρησης της χιτζάμπ αναζητεί η διχασμένη ιρανική ηγεσία

Αντικρουόμενα μηνύματα ως προς την κατάργηση της αστυνομίας ηθών στέλνει η κυβέρνηση του Ιράν, σημάδι διχασμού στην κορυφή της θρησκευτικής ηγεσίας ως προς τον βαθμό παραχωρήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεφουσκώσει το κύμα διαμαρτυρίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αντικρουόμενα μηνύματα ως προς την κατάργηση της αστυνομίας ηθών στέλνει η κυβέρνηση του Ιράν, σημάδι διχασμού στην κορυφή της θρησκευτικής ηγεσίας ως προς τον βαθμό παραχωρήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεφουσκώσει το κύμα διαμαρτυρίας. Μετά 11 εβδομάδες διαδηλώσεων, χθες ξεκίνησε τριήμερη απεργία.

Το Σάββατο, ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί είχε πραγματοποιήσει δήλωση, που είχε ερμηνευθεί ως απόφαση κατάργησης της αστυνομίας ηθών, του μισητού σώματος που εφαρμόζει τους κανόνες περί αμφίεσης και καλύμματος της κεφαλής. «Η αστυνομία ηθών καταργήθηκε από εκεί που δημιουργήθηκε. Το σώμα δεν έχει καμία σχέση με τη Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να επιτηρεί τη συμπεριφορά σε επίπεδο κοινότητας», είχε αναφέρει, σε δηλώσεις που μεταφέρθηκαν από το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο για την αστυνομία ηθών, δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις δηλώσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής της υπηρεσίας για την προαγωγή της ηθικής και την πρόληψη της ακολασίας, Αλί Χανμοχαμαντί, υποστήριξε ότι ναι μεν η εποχή της αστυνομίας ηθών έχει παρέλθει, αλλά θα υπάρξουν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η τήρηση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα. «Λαμβάνονται αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι παραβιάσεις από μικρό αριθμό γυναικών. Οι Αρχές δεν μπορούν να παραμείνουν αμέτοχες».

Ο θάνατος της Αμινί

Τον Σεπτέμβριο, μια 22χρονη από το Κουρδιστάν, η Μαχσά Αμινί, είχε χάσει τη ζωή της ύστερα από σύλληψη από την αστυνομία ηθών για «άσεμνη» αμφίεση. Η κατάργηση ή όχι του σώματος μόνο συμβολικό χαρακτήρα μπορεί να έχει εάν η επιταγή για την υποχρεωτική κάλυψη της κεφαλής των γυναικών παραμείνει σε ισχύ και απλώς η εφαρμογή της ανατεθεί στην κανονική αστυνομία.

Σενάρια για κατάργηση της αστυνομίας ηθών, εν μέσω κύματος διαμαρτυρίας με διαδηλώσεις και απεργία.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας και η αστυνομία εστιάζουν στο να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις, δεν μπορούν να ασχοληθούν και με τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ», είπε γυναίκα δημοσιογράφος από την Τεχεράνη στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Οι περιπολίες όπως τις ξέραμε έχουν εξαφανιστεί τελείως από τους δρόμους. Μια μέρα που γινόταν διαδήλωση προσπέρασα κάποιους Φρουρούς της Επανάστασης χωρίς χιτζάμπ. Απλά με κοίταξαν. Τα βλέμματά τους ήταν οργισμένα, αλλά δεν έκαναν κάτι άλλο», συμπλήρωσε. Αντίστοιχες μαρτυρίες καταγράφονται και από άλλες πόλεις.

Σε αντίθεση, πάντως, με την Τεχεράνη, χθες οι ιρανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι ιδίως στις ιερές πόλεις είχαν ενταθεί οι περιπολίες της αστυνομίας ηθών για την τήρηση των κανόνων, ενώ στους καταστηματάρχες των πόλεων αυτών είχε δοθεί εντολή να κάνουν κι εκείνοι επισημάνσεις σε όσες γυναίκες δεν πειθαρχούσαν.

Στο παζάρι Τεχεράνης

Ως προς την απεργία, η έκτασή της ήταν δύσκολο να προσδιορισθεί. Στο Τwitter διακινήθηκαν χθες φωτογραφίες από κλειστά μαγαζιά στην κεντρική αγορά της Τεχεράνης και άλλων πόλεων, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους. Στην ιστορία του Ιράν, οι διαμαρτυρίες των εμπόρων στο παζάρι της Τεχεράνης έχουν περίοπτη θέση, λειτουργώντας συχνά ως καταλύτες πολιτικών εξελίξεων, για τον λόγο αυτό στην ιρανική πρωτεύουσα αναπτύχθηκαν χθες πυκνές αστυνομικές δυνάμεις. Υπήρξαν αναφορές για κινητοποιήσεις σε 40 πόλεις, εκ των οποίων οι μισές στο ιρανικό Κουρδιστάν, την εστία των πλέον επίμονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κατάστημα του ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ σφραγίστηκε από τις Αρχές λόγω της συμμετοχής του στην κινητοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT