ΝΑΤΟ: Ζητάει κι άλλα η Τουρκία για να πει το «ναι»

ΝΑΤΟ: Ζητάει κι άλλα η Τουρκία για να πει το «ναι»

Νέα αιτήματα προς τη Σουηδία –μετά την έκδοση Κούρδου στην Αγκυρα– και τη Φινλανδία προκειμένου να εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν μας φτάνει: αυτό ήταν το μήνυμα της Αγκυρας προς τη Στοκχόλμη ύστερα από την έκδοση στην Τουρκία ενός Κούρδου που κατηγορείται για σχέσεις με την τρομοκρατία, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερες κινήσεις από την πλευρά της Σουηδίας, όπως και της Φινλανδίας, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Είναι μια καλή αρχή από τη Σουηδία, η οποία δείχνει την ειλικρίνειά τους και την καλή τους θέληση. Ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν νέες εκδόσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ με συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber. «Σύμφωνα με το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θα πρέπει να άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων εις βάρος της Τουρκίας, να αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και να εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία», προσέθεσε.

Σχέσεις με το ΡΚΚ

Την περασμένη Παρασκευή, η Σουηδία εξέδωσε στην Τουρκία τον κουρδικής καταγωγής Τούρκο πολίτη Μαχμούτ Τατ, ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο από το σκανδιναβικό κράτος το 2015, αφού είχε καταδικαστεί στη χώρα του σε κάθειρξη έξι ετών και 10 μηνών για σχέσεις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η αίτησή του απορρίφθηκε τον περασμένο χρόνο από τη Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης. Ερωτηθείσα κατά πόσο η σουηδική κυβέρνηση έπαιξε ρόλο στην έκδοση του Τατ, η υπουργός Δικαιοσύνης Μαρία Μάρμερ Στένεργκραντ απάντησε αρνητικά. «Είναι μια υπόθεση απέλασης ενός ατόμου, του οποίου η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία σε ανάλογες αποφάσεις», υποστήριξε.

Σουηδία και Φινλανδία ζήτησαν τον περασμένο Μάιο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές από τη Συμμαχία και η ένταξή τους επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια 28 χωρών-μελών σε σύνολο 30, με μόνες εξαιρέσεις την Τουρκία και την Ουγγαρία, η οποία προγραμματίζει να δώσει την έγκρισή της τον Φεβρουάριο. Στοκχόλμη και Ελσίνκι αρνούνται ότι προσφέρουν καταφύγιο σε μαχητές που χαρακτηρίζονται από την Τουρκία ως τρομοκράτες, δεσμεύθηκαν όμως να συνεργαστούν με την Αγκυρα ώστε να απαντήσουν στις ανησυχίες της στο πεδίο της ασφάλειας, αλλά και να άρουν το εμπάργκο όπλων που της έχουν επιβάλει.

Στη Βουλή η μαντίλα

Σε άλλες δηλώσεις του, στη διάρκεια της προαναφερθείσας συνέντευξής του, ο Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσες γυναίκες το επιθυμούν να φορούν τη μαντίλα τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς διακρίσεις εις βάρος τους. Την πρόταση αυτή του ΑΚΡ θα υποστηρίξει το συμμαχικό του εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, αλλά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 360 βουλευτών. Δεδομένης της κατηγορηματικής αντίθεσης του κεμαλικού κόμματος CHP, η τύχη της τροπολογίας θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και το εθνικιστικό iYi, τα οποία δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT