Νέα εποχή για την άμυνα στη Γερμανία

Αύξηση δαπανών – Αλλαγή σελίδας περιγράφει ο Γερμανός καγκελάριος

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας δεν πρόκειται να φθάσει το όριο του 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου για τη Γερμανική Οικονομία (ΙW), παρά την επιπλέον δαπάνη 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς. Σε άρθρο του στην επιθεώρηση Foreign Affairs, ο Γερμανός καγκελάριος περιέγραψε με λεπτομέρειες την έννοια της Zeitenwende (αλλαγής εποχής), στην οποία περνά η χώρα του και ολόκληρη η Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Περίοδοι σχετικής ειρήνης και ευημερίας, όπως αυτή που ζήσαμε στη μεταψυχροπολεμική εποχή, δεν πρέπει να είναι σπάνια ιντερλούδια, ούτε απλές παρεκκλίσεις από τον ιστορικό κανόνα κυριαρχίας της ωμής βίας», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος. «Παρόλο που δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, στην περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή, μπορούμε ακόμη να σταματήσουμε το κύμα της επιθετικότητας και του ιμπεριαλισμού.

Αλλος τρόπος σκέψης

Η Γερμανία, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ομάδα G7 και το ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύσουμε τις ανοικτές κοινωνίες, να προασπίσουμε τις δημοκρατικές αξίες και να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας. Αλλά πρέπει και να αποφύγουμε τον πειρασμό να χωρίσουμε ξανά τον κόσμο σε αντίπαλα μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας για την οικοδόμηση νέων εταιρικών σχέσεων πρέπει να βασίζονται στον πραγματισμό και να μην έχουν ιδεολογικές παρωπίδες. Στον σύγχρονο κόσμο των ισχυρών αλληλεξαρτήσεων, ο στόχος της ειρήνης, της ευημερίας και της ανθρώπινης ελευθερίας απαιτεί διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετικά εργαλεία. Η ανάπτυξη αυτού του τρόπου σκέψης και αυτών των εργαλείων είναι η Zeitenwende», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Νέα εποχή για την άμυνα στη Γερμανία-1

Ο νέος ρόλος της Γερμανίας θα απαιτήσει μια νέα στρατηγική κουλτούρα. Η στρατηγική εθνικής ασφαλείας που θα υιοθετήσει η κυβέρνησή μου σε λίγους μήνες θα αντανακλά αυτό το γεγονός. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια της Γερμανίας και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της λαμβάνονταν σε ένα πλαίσιο ειρήνης. Τώρα, το ερώτημα που μας καθοδηγεί είναι ποιες απειλές θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, με πιο άμεση την απειλή από τη Ρωσία. Σε αυτές περιλαμβάνονται πιθανές επιθέσεις σε έδαφος συμμαχικής χώρας, κυβερνοεπιθέσεις, ακόμη και το μακρινό ενδεχόμενο μιας πυρηνικής επίθεσης, με την οποία έχει απειλήσει ο Πούτιν», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Πρέπει να προασπίσουμε τις δημοκρατικές αξίες και να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας, αλλά και να αποφύγουμε τον πειρασμό να χωρίσουμε ξανά τον κόσμο σε αντίπαλα μπλοκ», υπογραμμίζει ο Ολαφ Σολτς.

Το ταμείο των 100 δισ.

Ο Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε το ειδικό ταμείο των 100 δισ. ευρώ για την άμυνα «τη σημαντικότερη αλλαγή στη γερμανική πολιτική ασφαλείας από την ίδρυση της Μπούντεσβερ (ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων) το 1955. Ο στόχος είναι να μπορούμε να βασιστούμε στην Μπούντεσβερ και για να το επιτύχουμε, η Γερμανία θα δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα».

Σύμφωνα πάντως με το ινστιτούτο ΙW, το όριο του 2% θα καλυφθεί μόνο το 2024 και το 2025. Τις υπόλοιπες χρονιές, έως το 2030, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας θα συνεχίσουν να υπολείπονται του ορίου που θέτει το ΝΑΤΟ, παρά τις επιπλέον δαπάνες των 100 δισ. Μία από τις αιτίες είναι οι καθυστερήσεις στην παράδοση πολεμικού υλικού, με αποτέλεσμα το 2023 η Γερμανία να έχει προϋπολογίσει 8 δισ. ευρώ από το νέο ειδικό ταμείο, επιπλέον των 50 δισ. του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας.

Αν επρόκειτο να φθάσει το 2% του ΑΕΠ, θα χρειαζόταν να ξοδέψει επιπλέον 18 δισ., ποσό «φουσκωμένο» και εξαιτίας του πληθωρισμού.

«Η αλλαγή σελίδας οδήγησε την κυβέρνησή μου να αναθεωρήσει μια αρχή που τηρούσε εδώ και δεκαετίες, τη μη εξαγωγή όπλων σε εμπολέμους. Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να αποτρέψουν την επέκταση της ρωσικής επιθετικότητας», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT