ΗΠΑ: Ένοχη σιωπή έναντι του «τραμπισμού»

ΗΠΑ: Ένοχη σιωπή έναντι του «τραμπισμού»

Χαλαρή αντίδραση των Ρεπουμπλικανών στην έκκληση αναστολής του συντάγματος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αναιμικές υπήρξαν οι αντιδράσεις της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ύστερα από την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, για κατάργηση του αμερικανικού συντάγματος μετά τη «νοθεία» που οδήγησε στην ήττα του στις εκλογές του 2020. Η ολιγωρία της ηγεσίας του κόμματος να καταδικάσει την πρωτοφανή αυτή αμφισβήτηση της συνταγματικής τάξης από πρώην πρόεδρο δείχνει ότι η επιρροή του «τραμπισμού» παραμένει ισχυρή, σύμφωνα με την Washington Post.

Το μήνυμα του Τραμπ το Σάββατο στην εφαρμογή TruthSocial ανέφερε: «Η πρωτόγνωρη νοθεία απαιτεί πρωτόγνωρη θεραπεία», για να συνεχίσει: «Τέτοιας έκτασης νοθεία δικαιολογεί την άρση κάθε κανόνα, εδαφίου και νόμου, ακόμη και όσων περιέχονται στο σύνταγμα. Οι πατέρες του έθνους δεν επιθυμούσαν και δεν ενέκριναν ψευδείς και νόθες εκλογές!».

Eλάχιστοι Ρεπουμπλικανοί καταδίκασαν το μήνυμα Τραμπ, με τον επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και τον Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, να επιλέγουν τη σιωπή απέναντι στους ισχυρισμούς Τραμπ.

«Ανάμειξη εταιρειών»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η μαζική νοθεία στις εκλογές του 2020 οδήγησε στην ήττα του και ζήτησε την άρση κάθε κανόνα.

Οι υπερασπιστές του Τραμπ, αντιθέτως, ανέλαβαν δράση την Κυριακή, σε μία προσπάθεια να διαχειρισθούν την αρνητική δημοσιότητα. Στέλεχος του κόμματος, προσκείμενο στον τέως πρόεδρο, υποστήριξε ότι το μήνυμα δεν περιείχε έκκληση για αναστολή ισχύος του συντάγματος. «Συνέκρινε απλά την πρωτοφανή ανάμειξη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις εκλογές του 2020 προς όφελος του Τζο Μπάιντεν, με κάτι το αδιανόητο, όπως η αναστολή του συντάγματος», εξήγησε το στέλεχος του κόμματος. Το μήνυμα του Τραμπ στο TruthSocial το Σάββατο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αφότου ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ελον Μασκ, υποστήριξε ότι θα αποκάλυπτε πώς η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «κατέπνιξε την ελευθερία του λόγου» κατά την προεκλογική περίοδο του 2020. Οι δήθεν αποκαλύψεις του Μασκ, όμως, δεν απέδειξαν καμία τέτοια ανάμειξη που να λειτούργησε υπέρ των Δημοκρατικών.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Λευκού Οίκου, καθώς και πολλών νομοθετών του Δημοκρατικού Κμματος. Δύο Ρεπουμπλικανοί, γνωστοί επικριτές του Τραμπ, ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν το επικίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς μήνυμα του τέως προέδρου, πρόκειται για τη Λιζ Τσέινι και τον Ανταμ Κίνζιγκερ, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικανοί να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Τραμπ. Ανώτατα στελέχη του κόμματος, όπως ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, προχώρησαν σε σπάνιες δηλώσεις καταδίκης του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα μετά το δείπνο του τέως προέδρου με τον αντισημίτη τραγουδιστή Κάνιε Ουέστ και τον παρουσιαστή και θαυμαστή των ναζί Νικ Φουέντες.

Μήνυμα Νετανιάχου

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός εν αναμονή πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι ο Τραμπ «μάλλον συνειδητοποιεί» ότι το γεύμα αυτό ξεπέρασε τα όρια, αποφεύγοντας ωστόσο να καταδικάσει τον Τραμπ και τη ρητορική του για την έξαρση του αντισημιτισμού σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου κατηγόρησε αντιθέτως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την όξυνση τέτοιων φαινομένων. «Η εποχή του Ιντερνετ έχει πολλά αγαθά, αλλά περιέχει και μία κατάρα. Η κατάρα αυτή είναι η πόλωση», είπε ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός και ιστορικός σύμμαχος του Τραμπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT