Η Γερμανία υπαναχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο αμυντικών δαπανών

Η Γερμανία υπαναχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο αμυντικών δαπανών

Προβληματισμός την ώρα που το Βερολίνο επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία υπαναχώρησε τη Δευτέρα από την υπόσχεσή της να αυξήσει άμεσα τις αμυντικές δαπάνες στο τουλάχιστον 2% της οικονομικής παραγωγής της – παραβιάζοντας τη βασική δέσμευση που ανέλαβε λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να καταστεί υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη. Το Βερολίνο προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τις προειδοποιήσεις από το εσωτερικό για καθυστερήσεις στην προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ έβαλε χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών για τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ο στόχος του 2% θα χαθεί όχι μόνο φέτος, αλλά και πιθανότατα το επόμενο έτος: «Είναι ακόμη ανοιχτό εάν ο στόχος θα επιτευχθεί» το 2023, είπε ο Χέμπεστραϊτ, προσθέτοντας ότι η «επιφυλακτική προσδοκία» του είναι ότι η Γερμανία θα καταφέρει να ικανοποιήσει τον στόχο εντός αυτής της νομοθετικής περιόδου, η οποία λήγει το 2025.

Η Γερμανία υπαναχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο αμυντικών δαπανών-1
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, Στέφεν Χέμπεστραϊτ (©A.P.)

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας έρχονται εν μέσω αυξανόμενης κριτικής σχετικά με την κατάσταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Γερμανίας, εννέα μήνες αφότου ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την περίφημη Zeitenwende, τη ριζική αλλαγή, στη γερμανική πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Αυτή η δέσμευση, η οποία είναι σύμφωνη με όσα συνηγόρησαν όλα τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ το 2014, επαναλήφθηκε από τον Σολτς σε ένα άρθρο στο Foreign Affairs τη Δευτέρα – αν και δεν είπε αυτή τη φορά ότι η δέσμευση θα τηρηθεί «από τώρα και στο εξής».

Τα αμερικανικά F-35

Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Αμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δέχθηκε σφοδρά «πυρά» από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού αποδείχθηκε ότι δεν παρήγγειλε επαρκή εφεδρικά πυρομαχικά παρά τις γνωστές από καιρό ελλείψεις.

Πιθανές καθυστερήσεις στην προμήθεια 35 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 για τη γερμανική αεροπορία προκαλούν περαιτέρω τριβές. Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο της Λάμπρεχτ παραδέχτηκε, σε εμπιστευτική επιστολή προς τους βουλευτές, ότι η αγορά των υψηλής τεχνολογίας stealth αεροσκαφών -από τα οποία τα πρώτα οκτώ υποτίθεται ότι θα παραδοθούν το 2026- κινδυνεύει να τεθεί εν αμφιβόλω από «καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος».

Η Γερμανία υπαναχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο αμυντικών δαπανών-2
H υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ (©A.P.)

Η επιστολή του υπουργείου Αμυνας ανέφερε ότι ο στόχος να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο F-35 έως το 2026 ήταν «πολύ φιλόδοξος», επικαλούμενος τις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες καθώς και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι πτητικές άδειες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτές τις προειδοποιήσεις, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι «το έργο είναι σαφώς στον σωστό δρόμο».

Για τη γερμανική κυβέρνηση, οι καθυστερήσεις στις αμυντικές δαπάνες κινδυνεύουν να καταστούν ένα όλο και αυξανόμενο πρόβλημα για την εικόνα και την αξιοπιστία της, σε μιαν εποχή όπου το Βερολίνο επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διασφάλιση της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Τα πρώτα «σημάδια»

Τον περασμένο μήνα, είχε ήδη προκύψει ότι η Γερμανία πιθανότατα θα χάσει τον στόχο του 2% το 2023, καθώς ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός περίπου 50 δισ. ευρώ θα συρρικνωθεί ελαφρώς κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να καταβληθεί μόνο μια συγκριτικά μικρή πρώτη δόση από ένα τεράστιο ειδικό ταμείο στρατιωτικής αναβάθμισης 100 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία υπαναχωρεί από το φιλόδοξο σχέδιο αμυντικών δαπανών-3
©Associated Press

Ωστόσο, η δήλωση του Χέμπεστραϊτ ότι η επίτευξη του στόχου του 2% θα μπορούσε να εκταθεί ώς το 2025 σηματοδοτεί περαιτέρω υπαναχώρηση από την κυβέρνηση στην αρχική ανακοίνωση του καγκελαρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε ότι οι μακρές διαδικασίες προμηθειών καθώς και οι ελλείψεις παράδοσης από την αμυντική βιομηχανία προκαλούν τις καθυστερήσεις.

«Ο καγκελάριος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον στόχο του 2% με τις προσφερόμενες δυνατότητες» είπε ο Χέμπεστραϊτ, προσθέτοντας ότι «κάνουμε τεράστια προσπάθεια». Είπε επίσης ότι ο Σολτς είναι ικανοποιημένος με το έργο της υπουργού Αμυνας παρά τις καθυστερήσεις στις προμήθειες.

Πηγή: POLITICO

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT