Το ουγγρικό βέτο οξύνει την κόντρα με την Ε.Ε.

Το ουγγρικό βέτο οξύνει την κόντρα με την Ε.Ε.

Ο Ορμπαν είπε «όχι» στα κονδύλια για Ουκρανία – Οι υπουργοί Οικονομικών ανέβαλαν κάθε απόφαση για την παρακράτηση πολλών δισ. ευρώ προς τη Βουδαπέστη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Ε.Ε. – Ουγγαρίας μετά το βέτο στο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 18 δισ. ευρώ, που άσκησε χθες η Βουδαπέστη. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ανέβαλαν κάθε απόφαση για την παρακράτηση πολλών δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία επειδή απέτυχε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου. Αντί ομόφωνης υποστήριξης για την παροχή βοήθειας προς το Κίεβο, το ουγγρικό βέτο υποχρεώνει τα υπόλοιπα 26 μέλη της Ενωσης να επεξεργαστούν ένα πιο σύνθετο σχέδιο, ώστε να συνεχίσει να ρέει η βοήθεια στην Ουκρανία του χρόνου.

«Τελικά, καταλήξαμε σε μια συμφωνία ως προς τη διατύπωση, που θα επιτρέψει έναν ευέλικτο και ταχύ τρόπο διοχέτευσης των κονδυλίων στην Ουκρανία χωρίς να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που διαχειρίζεται η Ε.Ε. τα χρήματα. Λέω συμφωνία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται μία χώρα», σχολίασε ο Τουόμας Σααρενχάιμο, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών του Συμβουλίου της Ε.Ε. Πολλές χώρες λένε ότι οι ενέργειες του Ορμπαν είναι μια συγκεκαλυμμένη μορφή εκβιασμού, προκειμένου να αναγκαστεί η Ε.Ε. να αποδεσμεύσει τα κονδύλια στο πλαίσιο της μεταπανδημικής χρηματοδότησης προς τους «27». Η Ε.Ε. έχει προθεσμία έως τις 19 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει, με αποτέλεσμα το πιθανότερο σενάριο να θεωρείται μια νέα αναβολή διευθέτησης της εκκρεμότητας. Εδώ και χρόνια οι χώρες-μέλη εξετάζουν κατά πόσον θα τιμωρήσουν τον Ορμπαν και τη δική του εκδοχή περί ανελεύθερης δημοκρατίας (illiberal democracy), η οποία δεν συνάδει με τις παραδοσιακές αξίες της Ε.Ε. Επιπλέον, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με τη συστηματική κριτική στις κυρώσεις της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας λόγω του πολέμου. «Ο Βίκτορ Ορμπαν κάνει κατάχρηση βέτο όπως ουδείς άλλος πριν από αυτόν. Κρατάει αιχμάλωτα κονδύλια για ουκρανικά νοσοκομεία και κλιμακώνει την κατάσταση», κατήγγειλε ο Ντάνιελ Φρόιντ, μέλος των Πρασίνων και διαπραγματευτής για την υλοποίηση του κράτους δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν πρότεινε το «πάγωμα» 7,5 δισ. ευρώ από την κανονική χρηματοδότηση προς την Ουγγαρία λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και την πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, θέλει να θέσει όρους για τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, επιμένοντας ότι η Βουδαπέστη πρέπει πρώτα να εφαρμόσει 27 προϋποθέσεις δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για να αποδεσμευθούν τα κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT