Αγωγές για τα AirTags της Apple

Δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι oι πομποί που παράγει η εταιρεία τις κατέστησαν ευάλωτες στην παρακολούθηση από τους διώκτες τους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αγωγές αποζημίωσης κατατέθηκαν τη Δευτέρα κατά του τεχνολογικού κολοσσού Apple από ισάριθμες γυναίκες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι oι πομποί AirTags που παράγει η εταιρεία τις κατέστησαν ευάλωτες στην παρακολούθηση, δίνοντας στους διώκτες τους τη δυνατότητα διαρκούς γνώσης των κινήσεών τους.

Τα AirTags, που έχουν το μέγεθος μικρού νομίσματος, μπορούν να τοποθετηθούν πάνω ή μέσα σε προσωπικά αντικείμενα, όπως είναι η κλειδοθήκη, το πορτοφόλι ή το σακίδιο, διευκολύνοντάς μας να τα εντοπίσουμε αν τα χάσουμε.

Ωστόσο, οι οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα προειδοποιούν και οι αστυνομικές αρχές επιβεβαιώνουν, ότι οι μικρές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συναίνεσή μας, επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να παρακολουθεί κάθε κίνησή μας.

Η μία από τις δύο ενάγουσες αναφέρει ότι ο πρώην σύντροφός της τοποθέτησε μία τέτοια συσκευή σε κάποιο σημείο του αυτοκινήτου της και έτσι έμαθε τη διεύθυνση του νέου σπιτιού στο οποίο είχε μετακομίσει για να σωθεί από τη διαρκή του παρενόχληση. Η δεύτερη γυναίκα κατήγγειλε ότι ο πρώην σύζυγός της παρακολουθούσε τις κινήσεις της τοποθετώντας μία τέτοια συσκευή στο σακίδιο του παιδιού τους.

Μέχρι και δολοφονίες

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στα νομικά έγγραφα, τα AirTags συνδέθηκαν με δολοφονίες, όπως η περίπτωση ενός άνδρα που παρακολούθησε και τελικά δολοφόνησε την πρώην φιλενάδα του στο Ακρον του Οχάιο. Σε άλλο περιστατικό, μια γυναίκα από την Ινδιανάπολη τοποθέτησε τον μικρό πομπό στο αυτοκίνητο του συντρόφου της, τον παρακολούθησε μέχρι ένα μπαρ, όπου τα αίματα άναψαν και έγινε συμπλοκή. Οταν βρήκαν έξω, η γυναίκα χτύπησε με το αυτοκίνητό της τον νεαρό, ο οποίος έπεσε κάτω και εκείνη πέρασε δυο-τρεις φορές από πάνω του προκαλώντας του ακαριαίο θάνατο.

Οταν τα AirTags κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2021, η Apple ισχυριζόταν ότι οι πομποί προσέφεραν ασφάλεια από τέτοιου είδους παρακολουθήσεις, καθώς προειδοποιούσαν τους χρήστες των συσκευών της, όπως τα iPhones και τα MacBooks, όταν κάποιο AirTag βρισκόταν εντός της ακτίνας λειτουργίας του Bluetooth, δηλαδή σε απόσταση εννέα μέτρων. Επειτα από διαρκείς διαμαρτυρίες η Apple αναβάθμισε τις δικλίδες ασφαλείας, ώστε οι χρήστες των συσκευών της να ειδοποιούνται ταχύτερα όταν ένας τέτοιος πομπός, που δεν είναι καταχωρισμένος στους ίδιους, «κινείται μαζί τους», όπως συμβαίνει όταν έχει τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο. Αυτά όμως δεν στάθηκαν ικανά για να βάλουν τέλος στις ανησυχίες. Οπως αναγράφεται στην αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα, «η Apple δημιουργεί δικλίδες ασφαλείας για τα AirTags, οι οποίες είναι εντελώς ανεπαρκείς, αφού δεν προειδοποιούν έγκαιρα κάποιον ότι παρακολουθείται».

Με τις αγωγές τους οι δύο γυναίκες ζητούν χρηματική αποζημίωση, άγνωστου επί του παρόντος ύψους, από τον τεχνολογικό κολοσσό κατηγορώντας για αμέλεια στη διάθεση ενός προϊόντος που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη ζωή τους, υποστηρίζοντας ότι εκπροσωπούν και πολλούς άλλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT