Η Ν. Ζηλανδία αποσύρει πολεμικά πλοία λόγω έλλειψης προσωπικού

Η Ν. Ζηλανδία αποσύρει πολεμικά πλοία λόγω έλλειψης προσωπικού

Προβληματισμός εν μέσω εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία από τα εννέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν παροπλισμένα στο λιμάνι, καθώς οι υψηλότεροι μισθοί των πολιτών ωθούν το προσωπικό εκτός ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, ακόμα και όταν αυξάνονται οι εντάσεις στον Ειρηνικό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ-συμμάχων.

Το περιπολικό σκάφος «HMNZS Wellington» επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία νωρίτερα από την προγραμματισμένη τρίμηνη περιπολία του στον Ειρηνικό και τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Νοέμβριο λόγω ελλείψεων, ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Το «Wellington» είναι το τρίτο πλοίο που τίθεται υπό «φροντίδα και φύλαξη» και με δύο άλλα πλοία -ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης και ένα μικρότερο περιπολικό που επιχειρεί κοντά στην ακτή- αποσύρθηκαν και τα πληρώματά τους επανατοποθετήθηκαν. Τα πλοία έχουν πληρώματα από 24 έως 42 άτομα.

Το συμπέρασμα είναι ότι «τα ζητήματα του προσωπικού επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των πλοίων», όπως ανέφερε σημείωμα από τον αρχηγό της Στρατιωτικής Αεροπορίας Κέβιν Σορτ προς τον υπουργό Αμυνας, ενώ προειδοποίησε για μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Ναυτικού «εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως».

Το υπουργείο Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας διαθέτει περίπου 15.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού προσωπικού, εκ των οποίων οι περίπου 2.800 υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό. Το υπουργείο δήλωσε τον περασμένο Μάιο ότι θα δαπανήσει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (57 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε ορίζοντα τετραετίας για να αυξήσει τους μισθούς των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τα στοιχεία του προσωπικού θα βελτιωθούν σημαντικά έως το 2026-2027.

Δυσκολίες ανταπόκρισης

Με τόσο λίγα πλοία διαθέσιμα, καθίσταται πιο δύσκολο για το Ναυτικό να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και άλλες χώρες της περιοχής «κοντράρουν» την Κίνα και ανταγωνίζονται για την επιρροή στην περιοχή.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία δαπανά περίπου το 1,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, φέτος ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη δική της αμυντική πολιτική υπό το φως της περιφερειακής γεωπολιτικής και της κλιματικής αλλαγής. Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το 2024.

Τον Ιούλιο, αφότου η Κίνα υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με τις Νήσους Σολομώντα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Αρντερν ανέφερε ότι η περιοχή του Ειρηνικού θα μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της τα ζητήματα ασφαλείας.

Ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν την αμυντική δύναμη είναι στο υψηλότερο επίπεδο -το ποσοστό φθοράς του Πολεμικού Ναυτικού ήταν περίπου 16,5% ετησίως έως τον Νοέμβριο- εδώ και δεκαετίες, καθώς το προσωπικό προτιμά θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι μισθοί αυξήθηκαν λόγω περιορισμένου διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον προβλήματα

«Πονοκέφαλος» για το υπουργείο Αμυνας της Νέας Ζηλανδίας είναι επίσης ο γηρασμένος εξοπλισμός και ο μεγάλος αριθμός προσωπικού που έχει τοποθετηθεί σε συνοριακούς σταθμούς λόγω των περιορισμών στην κινητικότητα εξαιτίας της COVID-19.

Ο υπουργός Άμυνας Πένι Ενάρε αναγνώρισε ότι οι απώλειες προσωπικού πλήττουν την άμυνα της χώρας, αλλά είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» είπε.

Η χώρα αντικαθιστά τον στόλο της με C-130 και αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-3 (MPA) και το πρώτο από τα τέσσερα Boeing P-8A Poseidon MPA πρόκειται να φτάσει αυτό τον μήνα. Τα σχέδια για νέο σκάφος που ναυπηγήθηκε ειδικά για τις συνθήκες του Νότιου Ωκεανού και της Ανταρκτικής ματαιώθηκε για φέτος.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT