Κατηγορούμενες για «ανθρωποκτονία» γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους από επιπλοκές στην κύηση

Κατηγορούμενες για «ανθρωποκτονία» γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους από επιπλοκές στην κύηση

Παρά την αλλαγή του νόμου για τις αμβλώσεις πριν δύο χρόνια, πολλές γυναίκες κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία» ενώ εκείνες υποστηρίζουν πως απέβαλαν ή πως υπήρξαν επιπλοκές με αποτέλεσμα το βρέφος να μη ζήσει.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πρωί του Δεκεμβρίου του 2020, η Λα Τσίνα έπαθε κράμπες στην κοιλιά. Έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και υποφέρει συχνά από έντονο πόνο, ενώ δεν έχει κάθε μήνα περίοδο. Εξαιτίας αυτής της πάθησης, συνειδητοποίησε πως ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί όταν ήταν οκτώ μηνών και στο δεύτερο όταν ήταν έξι μηνών.

Ένα πρωί, η 43χρονη που ζει στο Μπουένος Άιρες είχε έντονους πόνους στην κοιλιά και άρχισε να αιμορραγεί έντονα. Η ίδια μετά δήλωσε πως νόμιζε ότι λέρωσε τα σεντόνια της με μεγάλους θρόμβους αίματος και γι΄ αυτό τα πέταξε σε μία σακούλα σκουπιδιών, ωστόσο η αστυνομία έχει άλλη άποψη.

Συγκεκριμένα η αστυνομία, η οποία συνέλαβε την Τσίνα λίγες ημέρες αργότερα, θεωρεί πως γέννησε το μωρό της στην 39η εβδομάδα κύησης και στη συνέχεια το πέταξε στον κάδο ανακύκλωσης.

Η ίδια δικάζεται τώρα για τη δολοφονία του μωρού της, ωστόσο υποστηρίζει πως δεν γνώριζε ότι κυοφορούσε.

Μάλιστα αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει έως και ισόβια κάθειρξη.

Βαριές ποινές για τις γυναίκες της Αργεντινής παρά την αλλαγή νομοθεσίας για τις αμβλώσεις

Η ιστορία της, σύμφωνα με ακτιβιστές, δικηγόρους και γιατρούς, είναι μόνο μία από τις πολλές που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες στην Αργεντινή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές ακόμη κι αν υποφέρουν από «επείγοντα μαιευτικά περιστατικά».

Υπενθυμίζεται πως το 2020 η χώρα νομιμοποίησε την άμβλωση μέχρι και την 14η εβδομάδα, ενώ κατάργησε τον χρονικό περιορισμό σε ειδικές περιπτώσεις όπως ο βιασμός ή ο κίνδυνος υγείας για την μητέρα.

Ωστόσο, παρά την αλλαγή του νόμου πριν δύο χρόνια, πολλές γυναίκες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, ενώ εκείνες υποστηρίζουν πως απέβαλαν ή πως υπήρξαν επιπλοκές με αποτέλεσμα το βρέφος να μη ζήσει.

Όπως αναφέρει o Guardian, τουλάχιστον 37 γυναίκες έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες – είτε για ανθρωποκτονία, είτε για εγκατάλειψη βρέφους – ενώ εκείνες υποστηρίζουν πως επρόκειτο για «επείγοντα μαιευτικά περιστατικά».

Το Κέντρο Νομικών και Κοινωνικών Μελετών (CELS) στο Μπουένος Άιρες δήλωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιες διώξεις είναι συνήθως φτωχές και μετανάστριες.

Η Ναταλία Φεράντε, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, λέει ότι γνωρίζει τουλάχιστον ακόμη έξι γυναίκες, όπως η Λα Τσίνα, που είναι φυλακισμένες ή περιμένουν να δικαστούν για παρόμοια περιστατικά στην Αργεντινή – ενώ τρεις από αυτές τις γυναίκες εκτίουν ισόβια ποινή για ανθρωποκτονία.

«Αυτές οι επτά ιστορίες που γνωρίζουμε δεν είναι σίγουρα οι μοναδικές», λέει η Φεράντε, επισημαίνοντας πως «είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες στη φυλακή για πράξεις που δεν είναι εγκλήματα».

Διώκονται ακόμη και γιατροί

Η δικηγόρος Σολεντάντ Ντέζα αναφέρει πως έχει εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις όπου γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης λόγω «επειγόντων μαιευτικών περιστατικών».

Από την άλλη η γιατρός ονόματι Μιράντα Ρουίζ επισημαίνει πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή «βοήθησε» γυναίκα να προχωρήσει σε άμβλωση.

«Είναι τρελό μία γιατρός να αντιμετωπίζει φυλάκιση στην Αργεντινή επειδή έκανε νόμιμη άμβλωση», επισήμανε.

Τέλος, επειδή τα περιστατικά αρχίζουν και αυξάνονται στην Αργεντινή, ακτιβιστές έχουν αρχίσει να ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα, να επισκέπτονται φυλακές και να ψάχνουν για δικηγόρους προκειμένου οι συγκεκριμένες γυναίκες να έχουν νομική υποστήριξη.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT