Μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία «βλέπει» ο Πούτιν

Μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία «βλέπει» ο Πούτιν

Για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία προετοιμάζεται το Κρεμλίνο, ενώ η κατά την ορολογία της Μόσχας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» διανύει τον δέκατο μήνα της

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία προετοιμάζεται το Κρεμλίνο, ενώ η κατά την ορολογία της Μόσχας «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» διανύει τον δέκατο μήνα της. Αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ετήσια σύνοδο του ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οσον αφορά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, φυσικά ενδέχεται να αποδειχθεί μακρά διαδικασία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Διέψευσε, ωστόσο, φήμες που τον ήθελαν να διατάσσει και δεύτερη επιστράτευση για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «άνευ νοήματος». Εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του κινδύνου πυρηνικής σύγκρουσης, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι η Ρωσία δεν εννοεί να εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η εισβολή της Ρωσίας έγινε μονόδρομος λόγω της επιθετικής γραμμής των Δυτικών, οι οποίοι «ξεκίνησαν τον πόλεμο το 2014» με την ανατροπή του φιλορώσου τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη σύγκρουση στο Ντονμπάς που ακολούθησε. Κατηγόρησε τη Δύση ότι αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως «δεύτερης κατηγορίας χώρα, που δεν έχει δικαίωμα ούτε να υπάρχει».

Συμφωνεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Δεν ενθαρρύνουμε ούτε βοηθάμε τους Ουκρανούς να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας, δηλώνει ο Aντονι Μπλίνκεν.

Με την εκτίμηση του Ρώσου προέδρου για μακρύ πόλεμο συνέπεσε, από διαμετρικά αντίθετη σκοπιά βέβαια, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε διεθνές φόρουμ των Financial Times, ο Γενς Στόλτενμπεργκ πιθανολόγησε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα εισέλθουν σε πιο ήσυχη φάση τον χειμώνα, καθώς «η Ρωσία προσπαθεί να “παγώσει” τη σύγκρουση» προκειμένου «να ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη επίθεση αργότερα, επειδή αυτή τη στιγμή είναι η Ουκρανία εκείνη που έχει τη δυναμική με το μέρος της». Την τελευταία εκτίμηση του επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύουν τα θεαματικά πλήγματα ουκρανικών drones εναντίον τριών ρωσικών βάσεων, που έλαβαν χώρα το διήμερο της Δευτέρας και Τρίτης. Τα εν λόγω πλήγματα, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα πιο κοντινά εδάφη που ελέγχει το Κίεβο, έπληξαν σοβαρά το κύρος του ρωσικού στρατού και έθεσαν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της ρωσικής αεράμυνας. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον έφερε την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενθαρρύνει αυτές τις παράτολμες ουκρανικές επιχειρήσεις. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι ΗΠΑ εργάζονται για να σταματήσουν οι ουκρανικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι. Κατηγορηματικά όχι».

Αργότερα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήρθαν να μετριάσουν τις δηλώσεις Οστιν. Ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι, αν και οι ΗΠΑ βοηθούν το Κίεβο με στρατιωτικό εξοπλισμό, ώστε να προβάλει αποτελεσματική άμυνα, ωστόσο «ούτε ενθάρρυναν ούτε έδωσαν τα μέσα στους Ουκρανούς» προκειμένου να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Επαναλαμβάνουμε σταθερά τις ανησυχίες μας για κλιμάκωση του πολέμου. Δεν τους ενθαρρύναμε να το κάνουν» (δηλαδή, να πλήξουν στόχους επί ρωσικού εδάφους).

Κίνηση στη Λευκορωσία

Τις ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης ήρθε να επιτείνει χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης Λουκασένκο, στη Λευκορωσία, ότι θα μετακινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα για να αντιμετωπιστούν «τρομοκρατικές απειλές» από τα ουκρανικά σύνορα. Δυτικοί αναλυτές πιθανολογούν ότι πρόκειται περισσότερο για ψυχολογικό πόλεμο στο Κίεβο, αν και δεν αποκλείουν την πιθανότητα να ανοίξει ένα καινούργιο μέτωπο για λογαριασμό της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT