Βόρεια Συρία: Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία

Βόρεια Συρία: Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία

Διάβημα μέσω του διευθυντή της CIA για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στη Συρία

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απηύθυναν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική ιστοσελίδα Axios, που επικαλείται δύο πηγές με άμεση γνώση των γεγονότων, το μήνυμα μεταφέρθηκε από τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να καθιστά υπεύθυνη την Αγκυρα για το ενδεχόμενο οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον κουρδικών στόχων να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή. Αφορμή για το διάβημα, πάντα σύμφωνα με το Axios, στάθηκε βομβαρδισμός κουρδικού στόχου την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιώτες στη βόρεια και ανατολική Συρία, σε εδάφη που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο βασικός σύμμαχός τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ηγετική δύναμη στο πλαίσιο των SDF είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Αγκυρα –αλλά όχι και η Ουάσιγκτον– θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT