ΗΠΑ: Εδραιώνονται στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί

ΗΠΑ: Εδραιώνονται στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί

Ο Ράφαελ Ουόρνοκ επικράτησε στην Τζόρτζια του Χέρσελ Ουόκερ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πλειοψηφία τους στη Γερουσία εδραίωσαν τη νύχτα της Τρίτης οι Δημοκρατικοί, χάρη στην επανεκλογή του Ράφαελ Ουόρνοκ για την πολιτεία της Τζόρτζια.

Η εκλογή του αιδεσιμότατου Ουόρνοκ στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην πολιτεία κατάφερε ηχηρό ράπισμα στο σκληροπυρηνικό ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε στηρίξει τον πάλαι ποτέ αστέρα του αμερικανικού φούτμπολ, Χέρσελ Ουόκερ. Και οι δύο υποψήφιοι είναι Αφροαμερικανοί. Η νίκη αυτή προσφέρει στους Δημοκρατικούς πλειοψηφία 51 εδρών στη Γερουσία, έναντι 49 για τους Ρεπουμπλικανούς.

Η επιπλέον αυτή έδρα ήταν κρίσιμη για το κόμμα του Τζο Μπάιντεν, ενώ έρχεται να επιβεβαιώσει την απροσδόκητη αντοχή της δημοκρατικής ψήφου, παρά την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Η πλειοψηφία στη Γερουσία επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να επιταχύνουν τον διορισμό ομοσπονδιακών δικαστών, αλλά και μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε περίπτωση συνταξιοδότησης ή εκδημίας μέλους του σώματος. Η νίκη του Ουόρνοκ θα δώσει επίσης την ευκαιρία στο κόμμα του Μπάιντεν να διορίσει προέδρους στις επιτροπές της Γερουσίας, ενώ η ενισχυμένη πλειοψηφία θα στερήσει τη δυνατότητα εκβιασμών από μέρους των δύο «ανταρτών» του κόμματος: του Τζο Μαντσίν από τη Δ. Βιρτζίνια και της Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα.

Η ήττα του Ουόκερ οφείλεται εν μέρει στην τάση του να γελοιοποιείται δημόσια με αντιφατικές δηλώσεις και ασυναρτησίες, αλλά και με τα ψεύδη του γύρω από την ύπαρξη πολλών εξώγαμων παιδιών του και τη στήριξη κάθε είδους θεωρίας συνωμοσίας. Το σημαντικό ποσοστό που έλαβε στον δεύτερο γύρο δείχνει, όμως, την επιρροή που συνεχίζει να απολαμβάνει η ακραία λαϊκιστική εκδοχή του κόμματος, πάντα πιστή στον Τραμπ. Από την άλλη, ο Ουόρνοκ οφείλει τη νίκη του στη μαζική προσέλευση ψηφοφόρων από τα πυκνοκατοικημένα και φυλετικά ανάμεικτα προάστια της Ατλάντα.

Η πλειοψηφία επιτρέπει στο κόμμα του Μπάιντεν να επιταχύνει τον διορισμό ομοσπονδιακών δικαστών, αλλά και μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η σωρεία σκανδάλων που συνοδεύουν τον Χέρσελ Ουόκερ, όπως τα εξώγαμα τέκνα, η πληρωμή άμβλωσης για ερωμένη του και οι αποκαλύψεις για σωματική κακοποίηση της συζύγου του, θα έπρεπε να τον καταστήσουν τοξικό για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η στήριξη του Τραμπ, όμως, αν και φθίνουσας πολιτικής σημασίας, αποδεικνύεται ακόμη χρήσιμη.

Τη στήριξή τους στον εμφανώς ανεπαρκή Ουόκερ είχαν προσφέρει πανίσχυρα ρεπουμπλικανικά στελέχη, όπως ο κυβερνήτης του Τέξας Τεντ Κρουζ, η πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής του κόμματος Ρόνα Μακ Ντάνιελ.

Η κινητοποίηση από όλες τις ΗΠΑ υπέρ του Δημοκρατικού Ουόρνοκ επέτρεψε τελικά στον γερουσιαστή να συγκεντρώσει προεκλογικά κεφάλαια 57,2 εκατ. δολ., έναντι μόλις 27,3 εκατ. για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του. Η δυναμική υπέρ του Ουόρνοκ είχε φανερωθεί ήδη με τη μαζική συμμετοχή μέσω επιστολικής ψήφου, που ευνόησε σημαντικά τον Δημοκρατικό γερουσιαστή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT