Θα επηρεάσει τον τουρισμό της Ινδονησίας ο νέος νόμος για σεξουαλικές επαφές και γάμο;

Θα επηρεάσει τον τουρισμό της Ινδονησίας ο νέος νόμος για σεξουαλικές επαφές και γάμο;

«Αυτός ο νόμος θα είναι καταστροφικός για τον τουρισμό στο Μπαλί» λένε παράγοντες της αγοράς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ταξιδιώτες συρρέουν και πάλι στο δημοφιλές θέρετρο του Μπαλί καθώς η πανδημία της Covid υποχωρεί, δημιουργώντας ελπίδες ότι η «χτυπημένη» τουριστική βιομηχανία της Ινδονησίας ανακάμπτει σταθερά.

Προβληματισμό όμως προκαλεί η ψήφιση του νέου, αμφιλεγόμενου νόμου που τάραξε τα νερά της τουριστικής βιομηχανίας και που προβλέπει την απαγόρευση συμβίωσης και σεξουαλικών σχέσεων ανθρώπων εκτός γάμου. Αυτό ασφαλώς δεν ισχύει μόνο για τους κατοίκους της Ινδονησίας αλλά και για τους μετανάστες και τους τουρίστες. Κι αυτό δεν μπορούσε παρά να εγείρει ανησυχίες και στην τουριστική βιομηχανία.

Παρότι ο νέος νόμος δεν θα τεθεί σε εφαρμογή σε λιγότερο από τρία χρόνια, οι παράγοντες του τουρισμού, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CNN, λένε ότι ο νέος ποινικός κώδικας ίσως λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και ενδεχομένως να βλάψει την εικόνα της χώρας διεθνώς, στερώντας την Ινδονησία από τα ζωτικής σημασίας έσοδα από τον τουρισμό.

Θα επηρεάσει τον τουρισμό της Ινδονησίας ο νέος νόμος για σεξουαλικές επαφές και γάμο;-1
©Shutterstock

«Εις ό,τι αφορά εμάς, τους τουριστικούς παράγοντες, αυτός ο νόμος θα είναι καταστροφικός για τον τουρισμό στο Μπαλί – ιδίως όσον έχει να κάνει με τις σεξουαλικές επαφές και τον γάμο» λένε παράγοντες της αγοράς. Βέβαια, η ψήφιση του νέου νόμου είναι απόρροια του ολοένα αυξανόμενου θρησκευτικού συντηρητισμού στη χώρα, την ώρα που επιβάλλονται σε διάφορα τμήματα της χώρας αυστηροί μουσουλμανικοί κώδικες ζωής και συμπεριφοράς, κάτι που δεν ισχύει για το Μπαλί όπου η πλειονότητα είναι φιλελεύθεροι ινδουιστές, με τους τουρίστες από τη Δύση να βρίσκουν οικείο περιβάλλον.

Ωστόσο, οι βουλευτές της χώρας θεωρούν ότι ο νέος ποινικός κώδικας καλύπτει όλα τα συμφέροντα σε μία πολυπολιτισμική χώρα όπως η Ινδονησία, ενώ η κυβέρνηση, που ταυτόχρονα επιζητεί αύξηση του τουρισμού, έπιασε εξαπίνης την τουριστική βιομηχανία.

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια η Covid είχε άλλα σχέδια… Από περισσότερους από 500.000 ξένους επισκέπτες κάθε μήνα, οι αφίξεις μειώθηκαν σε 45.000 για ολόκληρο το 2021. Ωστόσο, με την πανδημία να υποχωρεί, αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της τουριστικής βιομηχανίας είχαν προβλέψει ανάκαμψη, δυνητικά αποφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια για την οικονομία της Ινδονησίας.

Θα επηρεάσει τον τουρισμό της Ινδονησίας ο νέος νόμος για σεξουαλικές επαφές και γάμο;-2
Ο Ινδονήσιος υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιασόνα Λαόλι (αριστερά) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σούφμι Ντάσκο Αχμάντ, με τον νέο ποινικό κώδικα ανά χείρας (©Α.Ρ.)

Μάλιστα, προσφάτως, οι προβλέψεις μιλούσαν για ετήσια ανάπτυξη 10% στην τουριστική βιομηχανία για την επόμενη δεκαετία και συνεισφορά περί τα 118 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ της χώρας από τον τουρισμό, με ταυτόχρονη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια.

Η σύνοδος του G20 στο Μπαλί τον περασμένο Νοέμβριο τόνωσε ηθικό και οικονομία, με τους επαγγελματίες του κλάδου να γεμίζουν χαμόγελα με τη ζωή που έπαιρνε ξανά μπροστά. Τώρα, κάποιοι ανησυχούν ότι η δυναμική αυτή θα μειωθεί ακριβώς με την ίδια ταχύτητα με την οποία είχε αρχίσει να παίρνει την ανιούσα.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT