Τουρκία: 19 τάνκερ αγκυροβολημένα στον Βόσπορο

Τουρκία: 19 τάνκερ αγκυροβολημένα στον Βόσπορο

Ακινητοποιημένα στην είσοδο των Τουρκικών Στενών βρίσκονται 19 δεξαμενόπλοια, καθώς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις όσον αφορά τη διέλευσή τους προς τη Μεσόγειο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακινητοποιημένα στην είσοδο των Τουρκικών Στενών βρίσκονται 19 δεξαμενόπλοια, καθώς αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις όσον αφορά τη διέλευσή τους προς τη Μεσόγειο.

Το πρόβλημα, που απειλεί να μετατραπεί σε ζήτημα διατάραξης του ομαλού εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο, έχει προκληθεί από τις νέες τουρκικές απαιτήσεις ότι όλα τα πλοία μεταφορά αργού πετρελαίου που ταξιδεύουν μέσα από τα Τουρκικά Στενά, δηλαδή του Βοσπόρου, της Θάλασσας του Μαρμαρά και των Δαρδανελίων, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν έγκυρη ασφάλεια για την κάλυψη περιστατικών όπως πετρελαιοκηλίδες και συγκρούσεις.

Η απαίτηση αυτή της Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ στις 2 Δεκεμβρίου και αιτιολογήθηκε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας ως απαραίτητο μετρό μετά τις νέες κυρώσεις της Ε.Ε. που απαγορεύουν στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή ναυτιλιακή ασφάλιση, εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράστηκε για 60 δολάρια το βαρέλι ή λιγότερο. Να σημειωθεί πως ευρωπαϊκά πλοία μπορούν να μεταφέρουν υπό την παραπάνω προϋποθέσεις πετρέλαιο, αλλά σε τρίτες χώρες και όχι στην Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT