Διαγραφή ανακριβειών από την Google

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για όσους το ζητήσουν και αποδείξουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι εσφαλμένες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Google υποχρεούται να διαγράφει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που αφορούν πρόσωπα στην Ευρώπη, εφόσον το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι και αποδείξουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι εσφαλμένες. Αυτό αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν, επίσης, το δικαίωμα να ζητούν από την Google, και άλλες μηχανές αναζήτησης, την κατάργηση συνδέσμων που περιέχουν παρωχημένες ή εξευτελιστικές πληροφορίες για το πρόσωπό τους, ακόμα και αν είναι αληθείς, βάσει του «δικαιώματος στη λήθη».

Οι αυστηροί κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζονται από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., παρέχουν στους Ευρωπαίους πολίτες δυνατότητα ελέγχου του περιεχομένου των διαδικτυακών αναζητήσεων που τους αφορούν. Η επίλυση ωστόσο αυτών των θεμάτων περιπλέκεται, επειδή οι κανονισμοί που διέπουν την προστασία της ιδιωτικότητας είναι συχνά αντικρουόμενοι με αυτούς που αφορούν το δικαίωμα στην πληροφόρηση.

Η τελευταία περίπτωση, που κατέληξε στη δικαστική απόφαση, αφορά δύο στελέχη ομίλου επενδυτικών εταιρειών που ζήτησαν από την Google να αφαιρέσει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της σχετικά με τους ίδιους, που οδηγούσε σε κάποια άρθρα στα οποία κατέγραφαν τις ενστάσεις τους με τα επενδυτικά πρότυπα που ακολουθούσε ο όμιλος. Oι δύο υποστήριξαν ότι το περιεχόμενο των άρθρων ήταν αναληθές. Σύμφωνα με τα πρακτικά της διαδικασίας, η Google αρνήθηκε να διαγράψει το επίμαχο υλικό επικαλούμενη άγνοια σχετικά με την αξιοπιστία και την ακρίβεια των άρθρων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, έκρινε ότι εφόσον κάποιος καταθέσει επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πληροφορία είναι ανακριβής, η εταιρεία θα πρέπει να τη διαγράψει. Η Google καλωσόρισε τη δικαστική απόφαση, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της ότι «από το 2014 εργαστήκαμε σκληρά για να εφαρμόσουμε το “δικαίωμα στη λήθη” στην Ευρώπη και να βρούμε την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην πληροφόρηση», προσθέτοντας ότι το «επίμαχο υλικό έχει ήδη αφαιρεθεί από πολύ καιρό».

Μέτρα από την Apple

Σε μία άλλη εξέλιξη, η οποία και πάλι στοχεύει στη θωράκιση της ιδιωτικότητας, ο τεχνολογικός κολοσσός Apple ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παρέχει από τώρα και στο εξής δυνατότητα πλήρους κρυπτογράφησης όλων των δεδομένων των χρηστών παγκοσμίως που αποθηκεύονται στο υπολογιστικό της νέφος (iCloud). Αυτό θα καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των χάκερ, κατασκόπων αλλά και των διωκτικών αρχών σε ευαίσθητες πληροφορίες. Το FBI εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες, περιορίζοντας την ικανότητα των διωκτικών αρχών να τους προστατεύσουν από ευρύ φάσμα εγκληματικών πράξεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT