Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προτείνει στη G7 μια σύνοδο παγκόσμιας ειρήνης

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προτείνει στη G7 μια σύνοδο παγκόσμιας ειρήνης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε σήμερα στις χώρες της G7 τη σύγκληση μιας «συνόδου κορυφής για την παγκόσμια ειρήνη» για τη χώρα του, έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Προτείνω τη σύγκληση μιας ειδικής συνόδου κορυφής -τη σύνοδο για την παγκόσμια ειρήνη- για να αποφασίσουμε πώς και πότε μπορούμε να εφαρμόσουμε τα σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, καλώντας τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία» πριν από τα Χριστούγεννα για να «διασφαλιστεί η διαρκής παύση των εχθροπραξιών».

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στην Ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δήλωσε ότι η χώρα του χρειάζεται «σχεδόν δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» επιπλέον φυσικού αερίου για να περάσει τον χειμώνα.

«Ο τρόμος κατά των σταθμών μας ηλεκτροπαραγωγής μάς οδήγησε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το προβλεπόμενο. Και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε πρόσθετη υποστήριξη φέτος τον χειμώνα. Μιλάμε για έναν όγκο σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί επιπλέον», τόνισε. 


Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν γερασμένα πυρομαχικά 40 ετών

Η Ρωσία στρέφεται σε πυρομαχικά ηλικίας πολλών δεκαετιών, με υψηλά ποσοστά αποτυχίας, καθώς εξαντλεί τα αποθέματά της για την εισβολή της στην Ουκρανία, που διαρκεί σχεδόν 10 μήνες, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό στρατιωτικό.

Οι Ρώσοι «αντλούν από το απόθεμα των γερασμένων πυρομαχικών, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παλιότερα πυρομαχικά, κάποια από τα οποία παρήχθησαν πριν από 40 και πλέον χρόνια», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Με άλλα λόγια, φορτώνεις τα πυρομαχικά και κάνεις την προσευχή σου ελπίζοντας ότι το όπλο θα πυροβολήσει ή, όταν προσγειωθεί (το βλήμα), θα εκραγεί», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT