Ενα βήμα πιο κοντά σε μια νέα εποχή καθαρής και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα χάρη στο πρωτοποριακό επίτευγμα Αμερικανών επιστημόνων, που για πρώτη φορά προκάλεσαν πυρηνική σύντηξη με απελευθέρωση ενέργειας. Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι η αντιγραφή της πυρηνικής αντίδρασης, με την οποία παράγεται ενέργεια στον Ηλιο. Η πυρηνική σύντηξη θεωρείτο από το 1950 το «Ιερό Δισκοπότηρο» για την παραγωγή ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Βέβαια, η νέα μέθοδος δεν θα βρει εφαρμογή βιομηχανικής κλίμακας στο προσεχές μέλλον. Εγινε, όμως, το πρώτο βήμα.
Τελικός στόχος είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψουν τον εφοδιασμό των δικτύων με «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική σύντηξη, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, πυρηνικά κατάλοιπα και με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτεί η διαχείριση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.
Η εξέλιξη δεν θα έχει μόνο τεράστια οφέλη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα φέρει και φθηνή ενέργεια στα φτωχότερα κράτη του κόσμου.
Την επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να κάνει σήμερα η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ. Κάποιες πληροφορίες, ωστόσο, διέρρευσαν στους Financial Times και επιβεβαιώθηκαν από στελέχη του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ της Καλιφόρνιας που έχουν γνώση των εξελίξεων.
Η επιστήμη της πυρηνικής σύντηξης βασίζεται στη σύγκρουση δύο ατόμων μεταξύ τους σε πολύ υψηλή ταχύτητα και στη μετατροπή της ενέργειας που απελευθερώνεται σε ηλεκτρική για φθηνή και καθαρή ηλεκτροδότηση.
Η εξέλιξη δεν θα έχει μόνο τεράστια οφέλη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα φέρει και φθηνή ενέργεια στα φτωχότερα κράτη του κόσμου.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες προσπαθειών μέχρι οι επιστήμονες να προκαλέσουν πυρηνική σύντηξη που παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει. Αν και η επιτυχία των Αμερικανών επιστημόνων θεωρείται ορόσημο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα εμπόδια που θα χρειαστεί να ξεπεραστούν μέχρι την ευρεία εφαρμογή της αρχής είναι πολλά και μεγάλα.
Μέγα λέιζερ
Για την πυρηνική σύντηξη με ενεργειακό κέρδος χρησιμοποιήθηκε το μεγαλύτερο λέιζερ του κόσμου. Οι υλικοτεχνικοί πόροι που απαιτούνται για την επανάληψη της αντίδρασης σε κλίμακα που θα έκανε τη σύντηξη έναν πρακτικό τρόπο παραγωγής ενέργειας είναι υπερβολικά πολλοί. Επίσης, ακόμα οι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν μηχανήματα τα οποία θα μπορούν με λογικό οικονομικό κόστος να μετατρέπουν την ενέργεια που απελευθερώνει η σύντηξη σε ηλεκτρισμό για τον εφοδιασμό των δικτύων ηλεκτροδότησης. Η κατασκευή συσκευών οι οποίες θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό από σύντηξη σε κλίμακα απαιτεί υλικά εξαιρετικά δυσεύρετα. Ταυτόχρονα, κατά την πυρηνική σύντηξη παράγονται νετρόνια τα οποία ασκούν αφόρητες πιέσεις στους μηχανισμούς που την πυροδοτούν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους καταστρέψουν. Ενα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο αυτή η τεχνολογική υποδομή μπορεί να κατασκευαστεί αρκετά γρήγορα ώστε να βάλει τροχοπέδη στην κλιματική αλλαγή.
Ερευνα στις ΗΠΑ
Παρά τα μεγάλα προβλήματα οι επιστήμονες και οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τεχνολογία πυρηνικής σύντηξης που αναπτύχθηκε συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Ενδεικτική της σημασίας που έχει το επίτευγμα των Αμερικανών επιστημόνων είναι η δήλωση του Ντέιβιντ Εντελμαν, επικεφαλής της ΤΑΕ, μιας μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης. Οπως δήλωσε, «μας γεννάει μεγάλη υπερηφάνεια που μια τέτοια επιστημονική πρωτιά έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο».
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στις έρευνες στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς τη θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο για την επίλυση των ενεργειακών και κλιματικών προγραμμάτων της. Και δεν είναι η μόνη που εναποθέτει σε αυτήν τις ελπίδες της. Το ίδιο ακριβώς έκανε τόσο η Ρωσία όσο και πολλά ευρωπαϊκά κράτη που χρηματοδότησαν με δισεκατομμύρια δολάρια τον ερευνητικό κλάδο, πιστεύοντας ότι θα είναι ένα δώρο για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα.