Ουκρανία: Τι κίνδυνο συνιστούν τα παλαιά πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Τι κίνδυνο συνιστούν τα παλαιά πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι

Αναγκάζονται να καταφύγουν σε υλικό 40ετίας και να ζητούν ενίσχυση από Ιράν και Β. Κορέα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει στερέψει από φρέσκα πυρομαχικά και χρησιμοποιεί υλικό ηλικίας τεσσάρων δεκαετιών, αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, πράγμα που εξηγεί την ανάγκη προμήθειας υλικού από Ιράν και Βόρεια Κορέα.

«Έχουν αντλήσει από το παλιό απόθεμα πυρομαχικών (της Ρωσίας), κάτι που δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παλαιότερα πυρομαχικά, μερικά από τα οποία είχαν κατασκευαστεί πριν από περισσότερα από 40 χρόνια», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρέφεται προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για περισσότερη δύναμη πυρός καθώς εξαντλεί τις τακτικές της προμήθειες πυρομαχικών.

Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η Ρωσία θα έχει εξαντλήσει τα λειτουργικά αποθέματα πυρομαχικών της μέχρι τις αρχές του 2023 εάν δεν καταφύγει σε ξένους προμηθευτές και παλαιότερα αποθέματα.

«Εκτιμούμε ότι με το ρυθμό βολής που η Ρωσία χρησιμοποιεί το πυροβολικό και τα πυρομαχικά πυραύλων της σε σχέση με αυτό που θα ονομάζαμε πλήρως λειτουργικό πυροβολικό και πυρομαχικά. Θα μπορούσαν πιθανότατα να το κάνουν μέχρι τις αρχές του 2023», είπε ο αξιωματούχος.

Η χρήση των παλαιότερων μετοχών ενέχει κινδύνους, πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, φορτώνετε τα πυρομαχικά και ελπίζετε ότι θα εκτοξευθούν και όταν προσγειωθούν θα εκραγούν», είπε ο αξιωματούχος. Αν κάτι πάει στραβά, το λιγότερο που μπορεί να συμβεί είναι να αχρηστευθούν, ενώ μπορεί και να σκάσουν στα χέρια των Ρώσων.

Το Ιράν έχει μεταφέρει drone στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, λένε Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι. Η Μόσχα προσπαθεί επίσης να αποκτήσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και προσφέρει στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης σε αντάλλαγμα, δήλωσε την Παρασκευή η πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη. Η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε επίσης ότι η Βρετανία είναι «σχεδόν σίγουρη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα (και) από άλλα κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα αποθέματά της μειώνονται αισθητά».

Πάντως η Ρωσία διατείνεται ότι έχει σημαντική παραγωγή πυρομαχικών που προχωρά με άλματα τον τελευταίο καιρό. Αντιστοίχως, παλιό υλικό της σοβιετικής περιόδου είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν και οι Ουκρανοί.

Πηγή: Reuters, CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT