Βραζιλία: Μνήμες Καπιτωλίου ξύπνησαν οπαδοί του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Μνήμες Καπιτωλίου ξύπνησαν οπαδοί του Μπολσονάρο

Επεισόδια από εκατοντάδες διαδηλωτές που αρνούνται την εκλογική ήττα του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Επεισόδια στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, προξένησαν το βράδυ της Δευτέρας λίγες εκατοντάδες οπαδοί του απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρο, αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι η θητεία του λήγει οριστικά και αμετάκλητα στις 31 Δεκεμβρίου. Οι μασκοφόροι έκαψαν λεωφορεία και αυτοκίνητα, ενώ επιχείρησαν να επιτεθούν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο ακροδεξιός Μπολσονάρο θα υποχρεωθεί στο τέλος του χρόνου να παραδώσει το τιμόνι της χώρας στον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος πέτυχε θεαματική πολιτική επιστροφή με τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Λούλα παραμένει επικεφαλής του Κόμματος Εργατών, αλλά η κυβέρνηση που έχει σχηματίσει περιλαμβάνει υπουργούς από ευρύ τμήμα του πολιτικού φάσματος.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η νίκη του Λούλα ήταν σύννομη, αφαιρώντας και την τελευταία ελπίδα των οπαδών του Μπολσονάρο, οι οποίοι επιχείρησαν να μιμηθούν τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ και να αμφισβητήσουν εμπράκτως τη νίκη του αντιπάλου τους. «Το κέντρο της Μπραζίλια μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη», ανέφερε ο δημοσιογράφος Αλαν Ρίος.

«Τίποτε δεν έχει χαθεί»

Το κίνημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, που συντηρεί ο Μπολσονάρο, παραμένει ενεργό σε πολλές πόλεις της χώρας. Ο απερχόμενος πρόεδρος απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή, ζητώντας τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Εσείς θα αποφασίσετε το μέλλον μου και το πού θα πάω. Εσείς θα αποφασίσετε πού θα πάνε οι ένοπλες δυνάμεις», είπε. «Τίποτα δεν έχει χαθεί». Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» επισημαίνει ότι ο Μπολσονάρο δεν ενθαρρύνει μεν ενεργά ένα πραξικόπημα, αλλά κρατάει συσπειρωμένους τους οπαδούς του για μια ενδεχόμενη προσπάθεια πολιτικής επιστροφής στο μέλλον, έπειτα από παραινέσεις συμβούλων από τον χώρο της αμερικανικής σκληρής Δεξιάς, όπως ο Στίβεν Μπάνον.

«Ο μπολσοναρισμός μετατράπηκε από λαϊκό ακροδεξιό κίνημα σε τρομοκρατική ομάδα», έγραψε ο σχολιαστής Τόμας Τράουμαν. «Προσπαθούν να μιμηθούν την προσπάθεια των οπαδών του Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Δεν θα λειτουργήσει, αλλά αυτό προσπαθούν».

Το ερώτημα όμως δεν είναι τι φωτιές άναψαν οι οπαδοί του Μπολσονάρο, αλλά αν ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πυρπολήσει τα δημόσια οικονομικά, όπως τον κατηγορεί η ομάδα του Λούλα. Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πόροι για πολλές από τις προγραμματισμένες δαπάνες.

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες στατιστικές, οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της χώρας θα είναι μειωμένες κατά 20% το 2023, ενώ ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT