Ενας Ρώσος συνταξιούχος τα βάζει με τον Πούτιν… ζωγραφίζοντας

Ενας Ρώσος συνταξιούχος τα βάζει με τον Πούτιν… ζωγραφίζοντας

Για τον Οβτσινίκοφ, η αντίθεση στη σύγκρουση στην Ουκρανία στηρίζεται στο οικογενειακό ιστορικό καταστολής της σοβιετικής εποχής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 20 χρόνια, ο Ρώσος συνταξιούχος Βλαντιμίρ Οβτσινίκοφ κέρδιζε θαυμαστές για τις τοιχογραφίες του στη μικρή πόλη Μπορόφσκ, περίπου 115 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, πολλές από τις οποίες απεικόνιζαν τα δεινά των θυμάτων της σταλινικής εποχής.

Στις 25 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λίγο περισσότερο από έναν μήνα αφότου η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Οβτσινίκοφ δημιούργησε ένα νέο έργο που θα τον έμπλεκε σε νομικούς μπελάδες.

Ενας Ρώσος συνταξιούχος τα βάζει με τον Πούτιν… ζωγραφίζοντας-1
Αντιπολεμική τοιχογραφία του Βλαντιμίρ Οβτσινίκοφ. (©Reuters)

Ζωγράφισε ένα κορίτσι, με μπλε και κίτρινο φόρεμα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, με μια βόμβα να πέφτει πάνω του. Από κάτω με κεφαλαία έγραφε: «ΣΤΟΠ».

Η τοιχογραφία ήρθε σε αντίθεση με τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση που ποινικοποιούν ουσιαστικά την εναντίωση στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Αστυνομία είπε ότι αυτό το κομμάτι δυσφήμιζε τον στρατό μας» είπε ο Οβτσινίκοφ, 85 ετών σήμερα, στο Reuters.

Ενας Ρώσος συνταξιούχος τα βάζει με τον Πούτιν… ζωγραφίζοντας-2
Ο τολμηρός 85χρονος ζωγραφίζει, η Αστυνομία καλύπτει και εκείνος ξαναζωγραφίζει από πάνω… (©Reuters)

Η τοιχογραφία καλύφθηκε με μπογιά και στον Οβτσινίκοφ επιβλήθηκε πρόστιμο 35.000 ρουβλίων (περίπου 550 ευρώ) για το νέο αδίκημα της «απαξίωσης του ρωσικού στρατού», το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Σε απάντηση, ζωγράφισε ένα νέο έργο, στο ίδιο σημείο, γράφοντας τη λέξη «bezumiye» («τρέλα» στα ρωσικά), γραμμένη με το λατινικό γράμμα «Z», το οποίο έχει γίνει σύμβολο αυτού που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Η Αστυνομία το κάλυψε αμέσως και αυτό. Πρόκειται για παιχνίδι μεταξύ γάτας και ποντικιού ανάμεσα στον Οβτσινίκοφ και την Αστυνομίας στο Μπορόφσκ, πολίχνη των 12.000 κατοίκων.

Στη θέση της καλυμμένης τοιχογραφίας, σχεδίασε τις λέξεις «pozor» («ντροπή»), «fiasco» και «basta» («αρκετά»), η καθεμία με το λατινικό «Z». Και πάλι κάθε λέξη βάφτηκε ξανά από την Αστυνομία.

Ενας Ρώσος συνταξιούχος τα βάζει με τον Πούτιν… ζωγραφίζοντας-3
Ο Βλαντιμίρ Οβτσινίκοφ επί το έργον. (©Reuters)

Για τον Οβτσινίκοφ, η αντίθεση στη σύγκρουση στην Ουκρανία στηρίζεται στο οικογενειακό ιστορικό καταστολής της σοβιετικής εποχής. Ο παππούς του εκτελέστηκε από τους Μπολσεβίκους του Λένιν το 1919 και ο πατέρας του συνελήφθη κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του Στάλιν το 1937.

Εχει επιστήσει την προσοχή στην ιστορία της πολιτικής καταστολής της Ρωσίας ως μοτίβο στην τέχνη του. Το 2017 έπεισε τις τοπικές Αρχές να στήσουν ένα μνημείο στα θύματά της – μια πέτρα που ελήφθη από τα νησιά Σολοβέτσκι στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, την τοποθεσία του πρώτου στρατοπέδου φυλακών γκουλάγκ της Σοβιετικής Ενωσης.

«Το θέμα της πολιτικής καταστολής και η απαγορευτική φύση του, το σάρωμα της ιστορικής μνήμης είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που συμβαίνει με την Ουκρανία» είπε ο Οβτσινίκοφ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT