Γιατί οι Ρώσοι διαβάζουν με μανία το «1984» του Τζορτζ Όργουελ;

Γιατί οι Ρώσοι διαβάζουν με μανία το «1984» του Τζορτζ Όργουελ;

Το μυθιστόρημα είναι το πιο δημοφιλές σε αριθμό λήψεων (downloads) για το 2022 στην πλατφόρμα του ρωσικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου LitRes, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δυστοπικό μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984», που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό μέλλον όπου οι απολυταρχικοί ηγεμόνες στερούν από τους πολίτες τους κάθε ικανότητα αυτενέργειας, βρέθηκε στην κορυφή της ηλεκτρονικής λίστας best seller στη Ρωσία.

Το μυθιστόρημα είναι το πιο δημοφιλές σε αριθμό λήψεων (downloads) για το 2022 στην πλατφόρμα του ρωσικού διαδικτυακού βιβλιοπωλείου LitRes, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα εκδόθηκε το 1949, όταν ηττήθηκε το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ και είχε αρχίσει ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και στη Σοβιετική Ένωση.

Το βιβλίο ήταν απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1988.

Ο Όργουελ είχε πει ότι χρησιμοποίησε τη «δικτατορία του Στάλιν ως πρότυπο για τη λατρεία του παντογνώστη Μεγάλου Αδελφού», του οποίου η «αστυνομία της σκέψης» αναγκάζει τους πολίτες να δειλιάζουν και να επιδίδονται σε «διπλή σκέψη» προκειμένου να πιστεύουν ότι «ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά»».

Ορισμένοι όμως θεωρούν πως ο Μεγάλος Αδελφός έχει κάποια κοινά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει εξαλείψει την αντιπολίτευση και τα κριτικά μέσα ενημέρωσης από τη δημόσια σφαίρα τα τελευταία δύο χρόνια της προεδρίας του.

Εκτός αυτού, μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, θεσπίστηκαν νέοι νόμοι στη Ρωσία σύμφωνα με τους οποίους θεωρείται έγκλημα η δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με τον πόλεμο που διαφέρει από τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το Κρεμλίνο αποφεύγει άλλωστε τη λέξη «πόλεμος» και χρησιμοποιεί τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Προ ολίγων ημερών, ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιασίν, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε 8,5 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της διασποράς «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό. Επίσης τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι δεν υπήρξαν επιθέσεις σε στόχους όπου ζουν πολίτες, παρά το κύμα βομβαρδισμών σε ουκρανικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση ή φως.

«Ο Όργουελ δεν θα μπορούσε να ονειρευτεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ότι θα ερχόταν στη Δύση η εποχή του “φιλελεύθερου ολοκληρωτισμού” ή του “ολοκληρωτικού φιλελευθερισμο” και ότι οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονταν σαν ένα μανιασμένο κοπάδι», είχε δηλώσει μάλιστα η Ντάρια Τσελοβάλνικοβα, μεταφράστρια στον εκδοτικό οίκο AST τον Μάιο.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT