Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βροχή» οι πρωινές ρωσικές επιδρομές με drones κατά του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βροχή» οι πρωινές ρωσικές επιδρομές με drones κατά του Κιέβου

Ο πόλεμος και οι διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν επηρεάσει επτά εκατομμύρια παιδιά – Συνεχίζονται οι ανταλλαγές κρατουμένων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Δραματικός είναι ο χειμώνας για τα επτά εκατομμύρια παιδιά που ζουν στην Ουκρανία, όπως προειδοποίησε χθες η UNICEF, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική υγεία που εγκυμονεί η παραμονή στην εμπόλεμη ζώνη. Χθες η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κιέβου με drones, πολλά εκ των οποίων καταρρίφθηκαν.

Τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προξένησαν ζημιές σε πέντε κτίρια στο Κίεβο, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους. Δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο συμβαδίζει η πληροφορία αυτή με τον ισχυρισμό του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ότι η ουκρανική αεράμυνα «κατέστρεψε και τα 13 drones που επιτέθηκαν στο Κίεβο».

Επίσης χθες καταγράφηκε ρωσική επίθεση σε κτίριο διοίκησης στη Χερσώνα, την πόλη στα νότια της χώρας που ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις. Οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τον Δνείπερο και βρίσκονται απέναντι από τη Χερσώνα, απ’ όπου στόχευσαν το κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, προξενώντας ζημιές σε δύο ορόφους.

Εκτός από ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται οι ανταλλαγές κρατουμένων, με 64 από κάθε πλευρά να επιστρέφουν χθες στα σπίτια τους.

Ο Ερυθρός Σταυρός δεν αποκλείει να υπάρξει συμφωνία για συνολική ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων. Αυτό δεν συνδέεται με ύφεση εχθροπραξιών – αντιθέτως η Ρωσία ξεκαθάρισε χθες ότι δεν έχει λάβει κάποια πρόταση για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία και δεν σκοπεύει να διακόψει τις επιχειρήσεις.

Η UNICEF επισήμανε χθες ότι ο πόλεμος και οι διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν επηρεάσει επτά εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν όλα τα παιδιά της χώρας. «Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο της έκθεσης στο δριμύ ψύχος, τα παιδιά στερούνται τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως και να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο, κάτι που θέτει σε απελπιστικό κίνδυνο και τη σωματική και την ψυχική υγεία τους», σημείωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, Κάθριν Ράσελ. «Εχουν μπροστά τους έναν σκληρό χειμώνα στο κρύο και το σκοτάδι». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να αποφύγει εντελώς τις διακοπές ρεύματος, αλλά να διασφαλίσει ότι κάθε σπίτι θα έχει ρεύμα για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα.

Χορηγεί 10 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, στο Βερολίνο η επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής ενέκρινε τη χορήγηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια μαχητικών τύπου F-35 από την αμερικανική Lockheed Martin. Η εταιρεία και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πολιορκούσαν επί χρόνια τη γερμανική κυβέρνηση ώστε να προτιμήσει αυτή τη λύση, αντί της ανάπτυξης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων. Η αγορά των F-35 είναι μία από τις πρώτες μεγάλες δαπάνες από τα συμπληρωματικά κονδύλια 100 δισ. ευρώ για την άμυνα που εξήγγειλε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς την επαύριον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο.

Επίσης, πηγές των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ότι έχει βρεθεί λύση ώστε να χορηγήσει η Ε.Ε. βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, παρά τα εμπόδια που έθετε η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Την Τρίτη στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας αποφάσισαν την άμεση χορήγηση κονδυλίων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ουκρανία για την κάλυψη επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT