ΗΠΑ: Διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στη νοσοκομειακή περίθαλψη

ΗΠΑ: Διακρίσεις εις βάρος των γυναικών στη νοσοκομειακή περίθαλψη

Σημαντικές διαφορές στο πώς αντιμετωπίζεται ο γυναικείος και ο ανδρικός πόνος εντοπίζει μια σειρά μελετών, σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές διαφορές στο πώς αντιμετωπίζεται ο γυναικείος και ο ανδρικός πόνος εντοπίζει μια σειρά μελετών, σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, γυναίκες που αναφέρουν πόνο στο στήθος περιμένουν στα επείγοντα των νοσοκομείων 29% περισσότερο από τους άνδρες, προτού εξετασθούν για πιθανό καρδιακό επεισόδιο. Ανάλυση 981 περιστατικών στα επείγοντα αμερικανικών νοσοκομείων έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν ισχυρά οπιοειδή παυσίπονα απ’ ό,τι οι άνδρες που περιγράφουν τα ίδια συμπτώματα. Γυναίκες με πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να ακούσουν ότι αυτά οφείλονται σε ψυχολογική διαταραχή.

«Μου είπαν ότι είχα υπερβολικά πολλές ιατρικές γνώσεις ή ότι είχα κουραστεί από την υπερβολική δουλειά ή ότι είχα αγχωθεί», είπε στην εφημερίδα η 53χρονη νευρολόγος Αϊλίν Ρούχοϊ, που έπασχε από πονοκεφάλους και σφυροκόπημα στα αυτιά της. Οταν επιτέλους έπεισε κάποιους γιατρούς να την παραπέμψουν για μαγνητική εγκεφάλου, ο όγκος στον εγκέφαλό της είχε μέγεθος μπάλας του τένις. Δεν πέθανε, αλλά ούτε μπόρεσε ο όγκος να αφαιρεθεί πλήρως.

«Υπάρχει διαφορά στο πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος αλλά και διαφορά αντιμετώπισης ως προς την αξιοπιστία», λέει η Ανουσάι Χοσεΐν, συγγραφέας του βιβλίου «Διαφορά πόνου».

Στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα, χρόνιες νόσοι υποτιμώνται όταν πρόκειται για γυναίκες ασθενείς. «Επί 5 χρόνια η γυναίκα μου παραπονιόταν για έντονο πόνο στην κοιλιά. Της έλεγαν να πάει σπίτι της. Μια μέρα γύρισε από τη δουλειά και με ικέτεψε να την πάω στα επείγοντα. Ετυχε σε μια γυναίκα βοηθό γιατρού, που έκανε αυτό που δεν είχαν κάνει τόσοι γιατροί: την πίστεψε. Επειτα από μια σειρά ελέγχων, βρέθηκε καρκίνος των ωοθηκών στο τρίτο στάδιο. Υστερα από 18 μήνες πέθανε», είπε ο 69χρονος Μικ από τη Νότια Καρολίνα. «Επί 15 χρόνια μου έλεγαν ότι έχω κρίσεις πανικού», είπε η 27χρονη Αντζελίνα από το Νιου Τζέρσεϊ, διηγούμενη ότι αυτή που τελικά ανακάλυψε το καρδιολογικό της πρόβλημα ήταν η νοσηλεύτρια στο σχολείο στο οποίο εργαζόταν.

«Υπάρχει διαφορά στο πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος, αλλά και διαφορά αντιμετώπισης ως προς την αξιοπιστία», λέει η Ανουσάι Χοσεΐν, συγγραφέας.

Ψυχολογικά αίτια

Συχνά τα παράπονα αποδίδονται σε ψυχολογικά αίτια. Για τη Γιαν Μαντέριος, βετεράνο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, το τραύμα της υποτίμησης από τους γιατρούς ήταν πολύ βαθύ. «Επειτα από τόσες διαψεύσεις από τόσους γιατρούς, αρχίζεις να αμφιβάλλεις και η ίδια», είπε. Οταν, πολλά χρόνια αργότερα, μια υστερεκτομή αποκάλυψε την αιτία των πόνων, η ανακούφιση ήταν διπλή.

Η διαφορά στην αντίληψη του πόνου μπορεί να προκύπτει εν μέρει από το γεγονός ότι οι γυναίκες αποκλείονται από την ιατρική έρευνα. Μόλις το 2016 άρχισε το φύλο να συμπεριλαμβάνεται στις βιολογικές μεταβλητές που εξετάζουν οι ιατρικές μελέτες που χρηματοδοτεί το Εθνικό Υγειονομικό Ινστιτούτο (ΝΙΗ) των ΗΠΑ. «Κάνουμε πρόοδο», είπε ο ειδικός σύμβουλος του υπεύθυνου για την υγεία των γυναικών στο ΝΙΗ, Ντέιβιντ Τόμας. «Αλλά υπάρχει πολύ μέλλον ακόμη, γιατί υπάρχει μια ολόκληρη θεσμική παράδοση έρευνας –για τον πόνο και πολλά άλλα– που εστιάζει στο ανδρικό φύλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT