Long COVID – ΗΠΑ: Κάτω από το 1% οι θάνατοι

Στις ΗΠΑ η πλειονότητα, 78,5%, των θυμάτων ήταν λευκοί

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός μπορεί να σκοτώσει αφότου παρέλθει η οξεία φάση του είναι γνωστό. Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να μετρηθεί στις ΗΠΑ πόσοι είναι αυτοί οι θάνατοι, αν και οι μετρήσεις είχαν τόσους περιορισμούς που το αποτέλεσμα (3.500 θάνατοι) θεωρείται απλώς ενδεικτικό.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες από το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέτασε τα 1.021.487 πιστοποιητικά θανάτου λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2022. Από αυτά, στο 0,3% των περιπτώσεων ως αιτία θανάτου αναγράφεται η long COVID ή το σύνδρομο post COVID ή η μακράς διαρκείας λοίμωξη από κορωνοϊό.

Μια πρώτη ένδειξη ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου έδωσε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων (78,5%) ήταν λευκοί. Ενώ ο αριθμός νεκρών από COVID-19 στις ΗΠΑ είναι δυσανάλογα μεγάλος μεταξύ των μειονοτήτων, όταν πρόκειται για long COVID η εικόνα αντιστρέφεται. Μια εικασία είναι ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι μειονότητες έχουν δυσκολία πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και άρα δεν έχουν την πολυτέλεια να διαγνωσθούν με long COVID, πριν αυτή τους στείλει στον άλλο κόσμο.

Ο κορωνοϊός μπορεί να πλήξει μια σειρά συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, από το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό έως το νευρικό και το αναπνευστικό. Πολύ συχνά τα συμπτώματά του είναι κόπωση, δύσπνοια, έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών και της φυσικής αντοχής. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των Αμερικανών που πάσχουν από κάποιαs μορφήs long COVID φθάνει τα 23 εκατομμύρια.

Επειδή η διάγνωση αυτής της κατάστασης είναι δύσκολη, συνήθως όσοι μπαίνουν στον κόπο να ψάξουν τα συμπτώματά τους ανήκουν στα πιο εύπορα στρώματα.

Επειδή όμως η διάγνωση αυτής της κατάστασης είναι δύσκολη, συνήθως όσοι μπαίνουν στον κόπο να ψάξουν τα συμπτώματά τους ανήκουν στα πιο εύπορα στρώματα. Γιατροί που ασχολούνται με τη νόσο σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να υποστηρίξει τους ασθενείς και να κάνει γνωστό το πρόβλημα. Την ώρα που αυξάνονται οι ενδείξεις για το πόσο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία (και την παραγωγικότητα της εργασίας) είναι η long COVID, η χρηματοδότηση των μονάδων που ασχολούνται με τη νόσο ή οι σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης υπολείπονται πολύ των αναγκών.

Ερευνητές που δεν εμπλέκονται στην έρευνα του CDC λένε ότι ο αριθμός θανάτων από long COVID είναι σχεδόν βέβαιον ότι έχει υποτιμηθεί, καθώς χρειάστηκε χρόνος μέχρι να αναγνωριστεί η νόσος. Από τα 3.500 πιστοποιητικά, τα δύο τρίτα αναγράφουν τη long COVID ως κύρια αιτία θανάτου, ενώ το ένα τρίτο ως δευτερεύουσα, σε συνδυασμό με νόσο Αλτσχάιμερ, στεφανιαία νόσο ή καρκίνο. Ενα στα δύο θύματα ήταν κάτω των 75 ετών.

«Απλώς ξύνουμε την επιφάνεια, είναι μια πρώτη ματιά», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο διευθυντής καινοτομίας και αποκατάστασης του ιατρικού κέντρου Μάουντ Σαϊνάι, Ντέιβιντ Πουτρίνο, σημειώνοντας ότι πρόκειται κυρίως για θανάτους ανθρώπων που υπέστησαν βαριές βλάβες από την αρχική λοίμωξη. Προσέθεσε όμως ότι πρέπει να μελετηθούν και άλλοι θάνατοι που σχετίζονται με την ασθένεια, όπως οι αυτοκτονίες ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει δραστικά αφού πέρασε από πάνω τους ο οδοστρωτήρας της ασθένειας. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μελέτη για να πούμε ότι η long COVID δεν είναι κάτι πολύ σπουδαίο», προσέθεσε. «Και σίγουρα δεν πρέπει να μετράμε τις επιπτώσεις της long COVID μόνο με κριτήριο τους θανάτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT