Επιστρέφουν δειλά δειλά τα εταιρικά πάρτι

Επιστρέφουν δειλά δειλά τα εταιρικά πάρτι

Επανέρχονται τα εταιρικά χριστουγεννιάτικα πάρτι, ύστερα από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την επάνοδό τους έχουν πραγματοποιήσει τα εταιρικά χριστουγεννιάτικα πάρτι, ύστερα από δύο χρόνια αποχής εξαιτίας της πανδημίας.

«Με έκαναν πάντα να νιώθω ξεχωριστή», λέει η Σόμπια Σούρια, στέλεχος εταιρείας υγιεινής διατροφής στην περιοχή του Σικάγου, που συνήθιζε να αγοράζει καινούργιο φόρεμα κάθε χρόνο ενόψει της ετήσιας εταιρικής γιορτής, που περιλάμβανε καραόκε. Η Σούρια ένιωθε τέτοιο ενθουσιασμό φέτος, που παρήγγειλε το φόρεμά της για το πάρτι πριν από δύο μήνες.

Ποσοστό 57% των αμερικανικών εταιρειών σχεδιάζουν να διοργανώσουν χριστουγεννιάτικο πάρτι φέτος, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 252 επιχειρήσεων. Παρά την ανάκαμψη, το ποσοστό αυτό παραμένει χαμηλό, σε σύγκριση με εκείνο του 2019, όταν 75% των εταιρειών είχαν δεξιωθεί τους εργαζομένους με αφορμή τα Χριστούγεννα. Η πανδημία περιόρισε δραστικά το ποσοστό αυτό, με μόλις 5% των εταιρειών να πραγματοποιούν πάρτι το 2020 και 26% το 2021.

Χωρίς την ίδια θαλπωρή

Η θαλπωρή των περασμένων ετών δεν αναμένεται να αναβιώσει. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται εξ αποστάσεως, με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάρτι να αναμένεται έτσι πολύ μειωμένος. Κάποιες επιχειρήσεις επιλέγουν τώρα πολυτελείς δραστηριότητες για το χριστουγεννιάτικο πάρτι, όπως ημερήσια θεραπεία σε σπα ή ιδιωτική προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Κάποιες άλλες προτιμούν να αποφύγουν το πάρτι, προσφέροντας χρηματικά μπόνους ή επιπλέον ημέρες άδειας.

Η σημερινή προϊσταμένη σε εταιρεία λογισμικού της Βοστώνης, Κάρι Σνέιβλι, θυμάται με νοσταλγία τα χρόνια της ως χαμηλόβαθμου στελέχους στην Coca-Cola στην Ατλάντα και τα τεράστια πάρτι Χριστουγέννων. Σήμερα, υποστηρίζει η Σνέιβλι, η τηλεργασία έχει σκοτώσει τη διάθεση για συντροφιά, χορό και αλκοόλ.

Υστερα από δύο χρόνια αποχής, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει φέτος η πλειονότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η άλλη άποψη

Διαφορετική άποψη έχει, πάντως, για τα χριστουγεννιάτικα πάρτι του παρελθόντος η 41χρονη Σουέτα Πάι, η οποία άρχισε τη σταδιοδρομία της σε επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης. Η Πάι ένιωθε αναγκασμένη να βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα στα χριστουγεννιάτικα πάρτι, προκειμένου να αποφεύγει άβολες καταστάσεις. Σε άλλες βραδινές εξόδους μεταξύ συναδέλφων –σχεδόν όλοι άνδρες– η Πάι προτιμούσε να προφασίζεται ασθένεια ή κόπωση για να αποφύγει τη μεθυσμένη αντροπαρέα.

«Πολλοί άνθρωποι παίρνουν λάθος αποφάσεις σε χριστουγεννιάτικα πάρτι. Ετσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει σιωπηλή απαίτηση να συμμετέχεις σε όσα γίνονται γιατί αυτό αποτελεί μέρος του “δεσίματος της ομάδας”. Στην πραγματικότητα, όμως, οι γυναίκες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους και προκλήσεις στις γιορτές αυτές», επισημαίνει η Πάι.

Αύξηση κρατήσεων 30%

Η Ξένια Κούλινιτς, διευθύντρια της αίθουσας Monarch Rooftop σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, αναφέρει αύξηση της τάξης του 30% στις κρατήσεις για εταιρικά χριστουγεννιάτικα πάρτι. Οι νέες συνθήκες, όμως, δυσκολεύουν τους διοργανωτές να υπολογίσουν πόσοι θα προσέλθουν στο πάρτι. Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ακόμη τη μεταδοτικότητα της COVID-19, ιδιαίτερα σε συνθήκες συνωστισμού νυχτερινού κέντρου. Η Κούλινιτς αναφέρει ότι πολλές εταιρείες στρέφονται στη διοργάνωση μεσημεριανού γεύματος, αντί χριστουγεννιάτικου πάρτι, ενώ διόλου δημοφιλής δεν είναι πια η Παρασκευή ως ημέρα χριστουγεννιάτικης γιορτής, με τους εργαζομένους να βιάζονται να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT