Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί ελιγμοί για υλικά drones

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί ελιγμοί για υλικά drones

Βοήθεια από εταιρείες «φαντάσματα», ενώ η Τουρκία παρουσιάζει νέα βελτιωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την ώρα που ο πόλεμος των αιθέρων διεξάγεται ολοένα και περισσότερο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ρωσικά drones πάνω από τα πεδία μαχών της Ουκρανίας οφείλουν την ύπαρξή τους σε περίπλοκη και περίτεχνη μέθοδο αποφυγής εμπορικών κυρώσεων.

Το «Sea Eagle (Θαλασσαετός) Ορλάν» είναι ένα από τα αεροσκάφη αυτά, που έχει επιτρέψει τον εντοπισμό στόχων για το ρωσικό πυροβολικό. Τα 20.000 βλήματα που εξαπολύει καθημερινά το ρωσικό πυροβολικό σκοτώνουν έως και 100 Ουκρανούς στρατιώτες κάθε ημέρα. Διεθνές δίκτυο εταιρειών «φαντασμάτων» και μεσαζόντων επιτρέπει στη ρωσική βιομηχανία Ορλάν, με έδρα την Αγία Πετρούπολη, να εξοπλίζει με drones «διεύθυνσης βολής» τον ρωσικό στρατό και τα βαριά πυροβόλα του. Στην εταιρεία είχε επιβάλει κυρώσεις η κυβέρνηση Ομπάμα το 2016.

Το Χονγκ Κονγκ

Μεταξύ των κυριότερων προμηθευτών της ρωσικής εταιρείας είναι εξαγωγέας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος αγόρασε αμερικανικά μικροτσίπ, χωρίς να έχει δηλώσει τη χώρα προορισμού τους. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι η ρωσική εταιρεία εξασφαλίζει τα απαγορευμένα ανταλλακτικά μέσω καναδικής επιχείρησης με έδρα το Τορόντο, ιδιοκτησίας Ρώσου μόνιμου κατοίκου Καναδά. Οι συναλλαγές των δύο εταιρειών μεταξύ Χονγκ Κονγκ και Τορόντο αφορούσαν τεχνολογία αιχμής αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Παρά την κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών και τη σύλληψη Ρώσου μεσάζοντα στη Φλόριντα, η μεγάλη ζήτηση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγγυάται ότι κρατικοί παίκτες και ιδιώτες θα βρουν ευρηματικές μεθόδους παράκαμψης κυρώσεων και απαγορεύσεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί ελιγμοί για υλικά drones-1
Το εμβληματικό drone της τουρκικής βιομηχανίας «Μπαϊρακτάρ ΤΒ2» έχει αποδείξει τις δυνατότητές του σε πολλά πεδία μαχών. Φωτ. Lithuanian Ministry of National Defense

Την ίδια στιγμή, το πρώτο αεριωθούμενο drone παρουσίασε την Τετάρτη η τουρκική αμυντική βιομηχανία Baykar. Η εταιρεία δημοσιοποίησε βίντεο της παρθενικής πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους «Κιζιλελμά» (Χρυσό Μήλο) σε στρατιωτικό αεροδρόμιο δυτικά της Κωνσταντινούπολης.

Το εμβληματικό drone της τουρκικής βιομηχανίας, Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, απέδειξε την αποτελεσματικότητά του σε πεδία μαχών από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι και τη Λιβύη. Η ζήτηση για τα ελικοφόρα Μπαϊρακτάρ απογειώθηκε, με την Τουρκία να επιδοτεί γενναία την κατασκευή τους με μεγάλες παραγγελίες για τον τουρκικό στρατό.

Το νέο αεροσκάφος της εταιρείας διαθέτει κινητήρα τζετ, αυξάνοντας γεωμετρικά την ταχύτητά του. Το «Κιζιλελμά» θα είναι επίσης ικανό να μεταφέρει μεγαλύτερες και ισχυρότερες βόμβες. Mπορεί να αναχαιτίσει ιπτάμενους στόχους, αλλά και να εμπλακεί σε αερομαχίες.

Μαλαισία και Ινδονησία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν το νέο drone, ενώ τα Εμιράτα έχουν ήδη λάβει είκοσι τέτοια μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά. Η εταιρεία Μπαϊκάρ προγραμματίζει να ιδρύσει το πρώτο εργοστάσιό της εκτός Τουρκίας, στην Ουκρανία, σε δύο χρόνια από σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT