Eπίθεση αντί εκεχειρίας αναμένουν οι Ουκρανοί

Eπίθεση αντί εκεχειρίας αναμένουν οι Ουκρανοί

Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο – Μάρτιο περιμένουν οι Ουκρανοί επιτελείς, διαψεύδοντας, όπως και η Μόσχα, τις προσδοκίες για εκεχειρία στη διάρκεια των γιορτών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Νέα μεγάλη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο – Μάρτιο περιμένουν οι Ουκρανοί επιτελείς, διαψεύδοντας, όπως και η Μόσχα, τις προσδοκίες για εκεχειρία στη διάρκεια των γιορτών. Η Μόσχα αντέδρασε χθες στην είδηση για πιθανή αποστολή αμερικανικών πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «είναι σε πρακτικό επίπεδο ένα από τα εμπόλεμα μέρη».

Η αποστολή στο Κίεβο του πυραυλικού συστήματος που μπορεί να καταρρίπτει αεροσκάφη, πυραύλους και drones σε μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι τα συστήματα που διαθέτει έως τώρα η Ουκρανία, θα αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η απόφαση περιμένει την τελική επικύρωση από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστεν. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για διεύρυνση της αμερικανικής συμμετοχής στον πόλεμο, καθώς θα απαιτηθεί η παρουσία ακόμα περισσότερων Αμερικανών εκπαιδευτών σε ουκρανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με εξαρτήματα που μετατρέπουν τους πυραύλους σε «έξυπνους». Πέραν τούτων, η Ουκρανία ζητάει σύγχρονα τεθωρακισμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να βελτιώσει την άμυνά της.

Με ομοβροντία συνεντεύξεων σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, Ουκρανοί επιτελείς προειδοποίησαν τη Δύση να μην εφησυχάζει, καθώς θεωρούν πιθανή μια νέα μεγάλη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, όπως πέρυσι.

Αντέδρασε η Μόσχα σε πιθανή αποστολή αμερικανικών Patriot στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι πρακτικά ένα από τα εμπόλεμα μέρη».

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, είπε στο περιοδικό Economist ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζει τους εφέδρους για μια νέα εισβολή στο Κίεβο. «Οι έφεδροι μπορεί να μην είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, αλλά συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς», είπε ο Ζαλούζνι. «Εκτιμούμε ότι έχουν 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο εφέδρους. Εκπαιδεύουν 200.000 νέους στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναδοκιμάσουν να πάρουν το Κίεβο».

Ενεργειακό μέτωπο

Κατά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς της Τετάρτης έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα στην ουκρανική πρωτεύουσα, αν και, σύμφωνα με τον Ζαλούζνι, το κρισιμότερο πεδίο μάχης είναι το ενεργειακό. «Αν οι γυναίκες τους και τα παιδιά τους παγώνουν, πώς θα πολεμήσουν οι δικοί μας;» διερωτήθηκε. Πάντως, ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης αεροπορική βάση στη ρωσική πόλη Κουρσκ, η οποία είχε πληγεί και την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την προηγούμενη απόπειρα κατάληψης του Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν 441 αμάχους, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο πραγματικός αριθμός δολοφονηθέντων αμάχων «είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT