Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο, νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και το πλαφόν στην ενέργεια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντεγέμο θα παροτρύνει τους συμμάχους να παρέχουν συνεχή και «έγκαιρη» υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ θα συζητήσει τον τρόπο υλοποίησης της επιβολής ενός πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η τριήμερη επίσκεψη του Αντεγέμο αρχίζει από σήμερα και πραγματοποιείται καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν στο 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν χρηματοδότηση 18 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία για την επόμενη χρονιά.

Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις διπλωματικές κινήσεις τους στην Ευρώπη, με το βλέμμα σε έναν δύσκολο χειμώνα, με την Ουάσιγκτον να ελπίζει ότι θα κρατήσει τους συμμάχους της ενωμένους κατά της Ρωσίας.

Σε συναντήσεις που θα έχει στις πρωτεύουσες της Γερμανίας και του Βελγίου, ο Αντεγέμο θα εστιάσει τις προσπάθειές του «για την περαιτέρω ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκειμένου ο πρόεδρος Πούτιν να στερηθεί τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τους Ρώσους στρατιώτες, για τη μείωση των εσόδων της χρηματοδότησης του απρόκλητου πολέμου του, αλλά και την πρόκληση ρήγματος στη στήριξη της ρωσικής οικονομίας», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών.

Ο Αντεγέμο θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για το πλαφόν των 60 δολαρίων/βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 5η Δεκεμβρίου, αλλά και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διαπραγμάτευσης για την επιβολή πλαφόν στα προϊόντα διύλισης, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 5η Φεβρουαρίου.

«Ο κ. Αντεγέμο θα δώσει έμφαση στη σημασία της παροχής έγκαιρης οικονομικής υποστήριξης αλλά και στήριξης για τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας, όπως και για τον προγραμματισμό της οικονομικής της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης», σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο.

Ο ίδιος θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων για την ισχυρή εμπορική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά και τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, όπως επίσης και τις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της τεχνολογίας.

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ομολόγους του ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσει τον συνεχιζόμενο συντονισμό κατά της Μόσχας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT