Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για «δεύτερη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για «δεύτερη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου»

«Οι Ρώσοι προετοιμάζουν περίπου 200.000 στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναέρθουν στο Κίεβο» φέρεται να δήλωσε Ουκρανός στρατηγός

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκρανοί αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει νέα επίθεση στις αρχές του επόμενου έτους που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεύτερη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου, καθώς οι Δυτικοί σύμμαχοι ενίσχυσαν την υποστήριξή τους με πρόσθετη χρηματοδότηση και στρατιωτική εκπαίδευση.

Η νέα επίθεση της Μόσχας πιθανόν να λάβει χώρα τον Ιανουάριο, φέρεται να δήλωσαν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι στρατιωτικοί επιτελείς του στον Economist. Η νέα επίθεση προβλέπεται να ξεκινήσει από την ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, τον Νότο ή τη Λευκορωσία και θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκ νέου χερσαία επίθεση στο Κίεβο, το οποίο η Μόσχα απέτυχε να καταλάβει στις αρχές του πολέμου, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

«Οι Ρώσοι προετοιμάζουν περίπου 200.000 στρατιώτες. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξαναέρθουν στο Κίεβο» φέρεται να δήλωσε Ουκρανός στρατηγός.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε επίσης σε δηλώσεις -που δημοσιεύθηκαν στον Guardian την Πέμπτη- ότι πληθαίνουν τα στοιχεία πως η Ρωσία σχεδιάζει νέα, ευρεία επίθεση. Υπέθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τον Φεβρουάριο, όταν οι μισοί από τους 300.000 στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία τον Οκτώβριο θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους.

«Περίπου 150.000 στρατιώτες, το δεύτερο μέρος της επιστράτευσης, θα κάνουν τουλάχιστον τρεις μήνες για να προετοιμαστούν. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να ξεκινήσουν το επόμενο κύμα επιθέσεων πιθανότατα τον Φεβρουάριο, όπως πέρυσι. Αυτό είναι το σχέδιό τους» είπε ο Ρέζνικοφ στον Guardian.

Και οι δύο πλευρές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο για χριστουγεννιάτικη εκεχειρία και δεν υπάρχουν επί του παρόντος συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης, τη μεγαλύτερης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT