Λογοκρισία διά χειρός Μασκ στο Twitter

Ο μεγιστάνας τονίζει ότι η χρήση εφαρμογής καταγραφής θέσεων αεροσκαφών διασημοτήτων έθεσε σε κίνδυνο τη δική του ασφάλεια και μελών της οικογένειάς του

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους λογαριασμούς στο Twitter οκτώ έγκριτων Αμερικανών δημοσιογράφων απέκλεισε την Πέμπτη ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Ελον Μασκ, ισχυριζόμενος ότι παραβίασαν τους «κανόνες λειτουργίας». Οι δημοσιογράφοι, που εργάζονται στους New York Times, στο CNN και σε άλλα μικρότερα ή ανεξάρτητα μέσα, δεν ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα «παραπτώματά» τους. Μία ημέρα νωρίτερα, το Twitter είχε αναστείλει τη λειτουργία 25 λογαριασμών, οι οποίοι κατέγραφαν τις κινήσεις αεροσκαφών αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, δισεκατομμυριούχων και διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του αεροσκάφους του Μασκ. Διαχειριστής πολλών από τους παραπάνω λογαριασμούς είναι ο 20χρονος φοιτητής Τζακ Σουίνι, που δημοσίευε την τοποθεσία του αεροσκάφους του Μασκ.

Τον περασμένο μήνα, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε στον λογαριασμό του Σουίνι να παραμείνει στο Twitter, παρότι επισήμανε ότι το χόμπι του 20χρονου φοιτητή αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του μεγιστάνα. «Η δέσμευσή μου στην ελευθερία της έκφρασης είναι τέτοια, που δεν θα αποκλείσω τον λογαριασμό που ακολουθεί τις μετακινήσεις του αεροσκάφους μου, παρότι αυτό αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλειά μου», είχε γράψει τότε σε μήνυμά του ο Μασκ.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter άλλαξε, ωστόσο, στο μεταξύ γνώμη, αποκαλύπτοντας αυτή την εβδομάδα ότι «παράφρονας» προσέγγισε το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ένας από τους γιους του. Την Τετάρτη, ο Μασκ έγραψε: «Ο εντοπισμός προσώπων και της τοποθεσίας τους σε πραγματικό χρόνο θα οδηγεί σε άμεση αναστολή λειτουργίας λογαριασμού, καθώς παραβιάζει τους κανόνες ασφάλειας».

Ορισμένοι από τους «αποκλεισθέντες» δημοσιογράφους έχουν γράψει άρθρα για λογαριασμούς εντοπισμού ιδιωτικών πτήσεων, ενώ άλλοι έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ επικριτικά για τον Μασκ και τη θητεία του ως ιδιοκτήτη του Twitter. Πολλοί από αυτούς είχαν δεκάδες χιλιάδες «ακολούθους» στην εφαρμογή.

Σε μήνυμά του, ο Μασκ υπογράμμισε ότι οι κανόνες για το doxxing –τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ή εγγράφων χωρίς συγκατάθεση, όπως η διεύθυνση κατοικίας– «ισχύουν και για τους δημοσιογράφους, όπως για όλους τους χρήστες του Twitter».

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της εφημερίδας New York Times, Τσάρλι Σταντλάντερ, υπογράμμισε: «Η σημερινή αναστολή λειτουργίας σημαντικού αριθμού λογαριασμών προβεβλημένων δημοσιογράφων, μεταξύ των και ο Ράιαν Μακ των Times, είναι λυπηρή και άστοχη. Η εφημερίδα και ο Ράιαν δεν έλαβαν κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή και για τους λόγους επιβολής της. Ελπίζουμε όλοι οι δημοσιογραφικοί λογαριασμοί να αποκατασταθούν και η Twitter να προσφέρει τεκμηριωμένη απάντηση για την απόφαση». Η εκπρόσωπος του CNN, Κριστίν Κοράτι Κέλι, είπε ότι ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων λογαριασμών ήταν «ανησυχητικός αλλά αναμενόμενος» και ότι «η αυξανόμενη αστάθεια και η σπασμωδική πολιτική του Twitter θα έπρεπε να προκαλεί την ανησυχία όλων των χρηστών του». Σε εμφάνισή του σε εκπομπή του CNN μετά τη σίγασή του στο Twitter, ο δημοσιογράφος του δικτύου Ντόνι Ο’ Σάλιβαν είπε ότι η απόφαση του κοινωνικού δικτύου θα εκφοβίσει δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν τις επιχειρήσεις του Μασκ.

Ο μεγιστάνας τονίζει ότι η χρήση εφαρμογής καταγραφής θέσεων αεροσκαφών διασημοτήτων έθεσε σε κίνδυνο τη δική του ασφάλεια και μελών της οικογένειάς του.

«Απογοητεύθηκα όταν διαπίστωσα ότι αποκλείσθηκα χωρίς την παραμικρή εξήγηση», έγραψε ο Τόνι Ουέμπστερ, ο οποίος επισήμανε ότι είχε δημοσιεύσει πρόσφατα μήνυμα για τον λογαριασμό παρακολούθησης του αεροσκάφους του Μασκ. Δημοσιογράφος του διαδικτυακού τεχνολογικού περιοδικού Mashable, θύμα και αυτός αποκλεισμού, επέμεινε πως ουδέποτε παραβίασε τους κανόνες της πλατφόρμας. «Το μόνο που έκανα είναι να γράφω επικριτικά για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μασκ», λέει.

Ο Νοτιοαφρικανός μεγιστάνας αγόρασε το Twitter τον Οκτώβριο έναντι 44 δισ. δολαρίων ανακοινώνοντας ότι θα εξασφάλιζε απόλυτη ελευθερία έκφρασης στην πλατφόρμα, επιτρέποντας σε ακόμη περισσότερους χρήστες να συμμετέχουν στην ανταλλαγή απόψεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μασκ επέτρεψε σε ορισμένους αποκλεισθέντες χρήστες –όπως ο Ντόναλντ Τραμπ– να επανέλθουν στο Twitter. Ο Τραμπ είχε αποκλεισθεί μετά τα εμπρηστικά μηνύματά του στις 6 Ιανουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καπιτώλιο.

Λογοκρισία διά χειρός Μασκ στο Twitter-1
PABLO DELCAN / THE NEW YORK TIMES

Ο Μασκ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι θα διόριζε επιτροπή συμβούλων, προτού αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές στην πολιτική ελέγχου του περιεχομένου στη δημοφιλή εφαρμογή. Το συμβούλιο, όμως, ουδέποτε διορίσθηκε. Στην αρχή της εβδομάδας, ο Μασκ διέλυσε τη συμβουλευτική ομάδα ασφαλείας, που είχε διαχειρισθεί ευαίσθητες υποθέσεις διαδικτυακού εκφοβισμού και παιδικής εκμετάλλευσης.

«Ελπίζω οι χειρότεροι επικριτές μου να παραμείνουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία έκφρασης», είχε γράψει ο Μασκ τον Απρίλιο, λίγο πριν ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποκτήσει την εφαρμογή ανταλλαγής σύντομων κειμένων.

Ως ιδιωτική επιχείρηση, το Twitter δεν οφείλει να τηρεί τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, όπως αυτές ορίζονται από το αμερικανικό σύνταγμα. Ο Μασκ, όμως, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμεί απόλυτη ελευθερία λόγου στην εφαρμογή, δίνοντας βήμα ακόμη και σε διαβόητους Αμερικανούς νεοναζί. «Η κίνηση αυτή του Μασκ ήταν σίγουρα η πιο βλακώδης και υποκριτική πράξη του ως ιδιοκτήτη και “αρχι-τουιτερά” της εφαρμογής», σχολιάζει ο καθηγητής ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Πολ Μπάρετ.

Αυστηρές επικρίσεις αντιμετώπισε ο Μασκ από τον Δημοκρατικό βουλευτή Ρο Χάνα, η εκλογική περιφέρεια του οποίου περιλαμβάνει και τη Σίλικον Βάλεϊ έξω από το Σαν Φρανσίσκο. Από τη μεριά της, η Δημοκρατική Λόρι Τράχαν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Μασαχουσέτη, εγκάλεσε τον Μασκ, υπενθυμίζοντάς του ότι εκπρόσωποι του Twitter είχαν δηλώσει σε επικοινωνία τους δώδεκα ώρες πριν από τον αποκλεισμό λογαριασμών ότι δεν θα «τιμωρούσαν» τους δημοσιογράφους για τα μηνύματά τους.

«Εριξε μαύρο» στη Spaces

Από συζήτηση μεταξύ δημοσιογράφων σε περιφερειακή εφαρμογή του Twitter αποχώρησε αιφνιδίως εξοργισμένος ο Μασκ, διατάζοντας το κλείσιμό της. Λίγη ώρα μετά την αποχώρησή του από τη συζήτηση, η εφαρμογή Spaces, που επιτρέπει σε χρήστες να συζητούν σε μικρότερο –αλλά ανοικτό– κύκλο, διέκοψε τη λειτουργία της. Η δημοσιογράφος της ιστοσελίδας BuzzFeed News, Κέιτι Νοτόπουλος, είχε βγει ζωντανά στα Spaces σε συζήτηση για τον αποκλεισμό λογαριασμών δημοσιογράφων. Στη συζήτηση συμμετείχαν δύο από τους «αποκλεισμένους» δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στα Spaces αλλά όχι στους λογαριασμούς και στα tweets τους. Στη διαδικτυακή κουβέντα προσήλθε και ο Μασκ, όταν διαπίστωσε ότι δεκάδες χιλιάδες χρήστες είχαν συρρεύσει στα Spaces. Ο μεγιστάνας αρκέσθηκε να πει, με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ότι όποιος αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα χωρίς συγκατάθεση θα αποκλείεται. Η λειτουργία του Twitter Spaces διεκόπη πριν ακόμη η Νοτόπουλος ολοκληρώσει την εκπομπή-συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT