Κόσσοβο: Καταδίκη πρώην στρατιωτικού διοικητή  

Κόσσοβο: Καταδίκη πρώην στρατιωτικού διοικητή  

Ιστορική χαρακτηρίζεται η χθεσινή καταδίκη πρώην στρατιωτικού διοικητή του αλβανόφωνου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) από το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο στη Χάγη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ιστορική χαρακτηρίζεται η χθεσινή καταδίκη πρώην στρατιωτικού διοικητή του αλβανόφωνου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) από το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο στη Χάγη. Το διεθνές δικαστήριο καταδίκασε τον Σαλί Μουσταφά σε 26 χρόνια κάθειρξη, ως επικεφαλής διαβόητης φυλακής, τόπο συστηματικού βασανισμού κρατουμένων, κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης μεταξύ Αλβανών και Σέρβων το 1998-99 για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μουσταφά καταδικάσθηκε για ανθρωποκτονία και βασανιστήρια.

Τα περισσότερα θύματα βασανιστηρίων ήταν Αλβανοί του Κοσόβου, πολιτικοί αντίπαλοι του UCK. Οι κρατούμενοι υφίσταντο καθημερινούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μουσταφά συμμετείχε στον ξυλοδαρμό και τον βασανισμό τουλάχιστον δύο κρατουμένων και επέτρεψε σε υφισταμένους του να κακοποιήσουν άλλον κρατούμενο σε τέτοιο βαθμό, που ο άνδρας υπέκυψε λίγο αργότερα στα τραύματά του.

«Υπέβαλε κρατούμενο σε εικονική εκτέλεση, υποχρεώνοντάς τον να σταθεί μπροστά σε εκτελεστικό απόσπασμα», ανέφερε η πρόεδρος του οργάνου, Μάπι Φελτ-Φόλια. Ο 50χρονος Μουσταφά αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ψεύδονται. Ο καταδικασθείς μπορεί μέσα στις ερχόμενες 30 ημέρες να ασκήσει έφεση.

Κάθειρξη 26 ετών στον Αλβανοκοσοβάρο πρώην διοικητή του UCK για εγκλήματα σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. 

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο θεωρείται μέρος της κοσοβάρικης δικαιοσύνης, παρότι εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας. Στελεχώνεται με δικαστικούς και δικηγόρους απ’ όλη την Ευρώπη και θεσμοθετήθηκε το 2015 για να χειρισθεί υποθέσεις γύρω από πρώην αντάρτες του UCK, σύμφωνα με το δίκαιο του Κοσόβου. Το όργανο είναι ξεχωριστό από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο έχει και αυτό έδρα στη Χάγη. Το Διεθνές Δικαστήριο καταδίκασε κυρίως Σέρβους αλλά και Κροάτες και Βόσνιους αξιωματούχους για εγκλήματα στους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 1998-99 στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον της σερβικής κυβέρνησης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι μάχες πήραν τέλος μετά την αεροπορική εμπλοκή του ΝΑΤΟ, που βομβάρδισε –πέρα από σερβικούς στρατιωτικούς στόχους στο Κόσοβο– και το Βελιγράδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT