Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα με ρωσικούς πυραύλους  

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο σφυροκόπημα με ρωσικούς πυραύλους  

Οι βομβαρδισμοί συνέπεσαν με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του ένατου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας  

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα σφοδρότερα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από την αρχή του πολέμου εξαπέλυσε χθες η Ρωσία εις βάρος της Ουκρανίας, με 70 πυραύλους, εκ των οποίων οι 40 στόχευσαν υποδομές στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μειώθηκε κατά 50%, ένδειξη της σφοδρότητας των πληγμάτων στις ήδη βομβαρδισμένες ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Ο πληθυσμός του Κιέβου πέρασε το πρωί στα καταφύγια, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πύραυλος έπληξε κτίριο κατοικίας στην περιοχή Κρίβι Ρι. Οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών έγιναν αισθητές έως τη γειτονική Μολδαβία, η οποία έμεινε επίσης χωρίς ρεύμα εξαιτίας της εξάρτησής της από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι βομβαρδισμοί συνέπεσαν με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση του ένατου πακέτου κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το οποίο εστιάζει στη ρωσική εξορυκτική βιομηχανία και στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ συμπεριλαμβάνει 200 νέα ονόματα στον κατάλογο των Ρώσων που τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων. Με αυτό το πακέτο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτή είναι η ρωσική στρατηγική το τελευταίο δίμηνο. Χάνουν στα πεδία των μαχών και προσπαθούν να απαντήσουν με βομβαρδισμούς. Αποσκοπούν στο να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα υποχρέωναν την Ουκρανία να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας, Γιούρι Σακ. «Αυτό δεν θα συμβεί».

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, Ουκρενέργκο, ανακοίνωσε ότι η επισκευή των εκτεταμένων ζημιών θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο. «Δεδομένου ότι αυτό είναι το ένατο κύμα πυραυλικών επιθέσεων εναντίον των ενεργειακών υποδομών, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οι περιοχές Χάρκοβο και Πολτάβα στη βορειοανατολική Ουκρανία ήταν μεταξύ αυτών που επλήγησαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα από τους πυραύλους, που εκτοξεύθηκαν κυρίως από πλοία στην Κασπία Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα. Ιδίως στο Χάρκοβο, εκτός από τα συστήματα ηλεκτροδότησης, διεκόπησαν και η παροχή τηλεθέρμανσης και η υδροδότηση. Από την άλλη πλευρά, το βράδυ της Πέμπτης τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφοδρούς ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ, την επαρχία της ανατολικής Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Ρωσία.

Οι επιπτώσεις των πληγμάτων σε ουκρανικές υποδομές έγιναν αισθητές έως τη Μολδαβία, η οποία έμεινε επίσης χωρίς ρεύμα.  

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ δεν σχολίασε τις ρωσικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες αν οι ΗΠΑ αποστείλουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot με Αμερικανούς χειριστές, αυτοί οι Αμερικανοί θα αποτελούν θεμιτούς στόχους των ρωσικών πυρών. Χθες, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διεύρυνε το πεδίο των απειλών, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Οι ηγεσίες των χωρών του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι οι χώρες τους και η Συμμαχία δεν πολεμούν εναντίον της Ρωσίας. Αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι έτσι», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram. Ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, έκανε λόγο για «υβριδικό» πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι χώρες που βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο με τη Ρωσία ή συμμαχούν με τους αντιπάλους της αποτελούν θεμιτούς στόχους.

Μέθοδοι του Β΄ Π.Π.

Στη Βρετανία, το υπουργείο Αμυνας παρατήρησε ότι η Ρωσία διεξάγει τον πόλεμο στην Ουκρανία με όρους που παραπέμπουν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Ρώσοι έχουν σκάψει εκτεταμένα ορύγματα προκειμένου να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους, μέθοδος που σύμφωνα με τους Βρετανούς δεν αποδίδει με τον ίδιο τρόπο σήμερα, όπως απέδιδε πριν από την εφεύρεση των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Εν τω μεταξύ, επιζητώντας τη μέγιστη δυνατή διεθνή προσοχή στο δράμα του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη FIFA, την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, να του επιτρέψει να απευθύνει μήνυμα πριν από την έναρξη του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου αύριο το απόγευμα. Η FIFA δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT