Γερμανία: 1.500 ψάρια στον… δρόμο – Έσπασε ενυδρείο ενός εκατ. λίτρων

Γερμανία: 1.500 ψάρια στον… δρόμο – Έσπασε ενυδρείο ενός εκατ. λίτρων

Το μεγαλύτερο κυλινδρικό του κόσμου βρισκόταν σε ξενοδοχείο στο Βερολίνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες χρειάσθηκαν για να αντλήσουν τα νερά από τον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου Radisson Blu στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου, μετά τη θραύση του κυλινδρικού ενυδρείου, ύψους 16 μέτρων, που προκάλεσε μεταξύ άλλων τον θάνατο των 1.500 τροπικών ψαριών. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ξενοδοχείο στην εμβληματική πλατεία του πρώην Ανατολικού Βερολίνου κατασκευάσθηκε αμέσως μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Τα αίτια της κατάρρευσης του ενυδρείου, που είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο, βρίσκονται υπό διερεύνηση.

«Το ενυδρείο καταστράφηκε και τα νερά του έχουν πλημμυρίσει την είσοδο του ξενοδοχείου, αλλά και μέρος της πλατείας. Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από θραύσματα γυαλιού», ανέφερε στο Twitter η πυροσβεστική υπηρεσία της γερμανικής πρωτεύουσας.

Στον χώρο υποδοχής

Στις 5.45 τα ξημερώματα, αυτήκοοι μάρτυρες άκουσαν εκκωφαντικό κρότο στον χώρο υποδοχής και είδαν την πρόσοψη του ενυδρείου να υποχωρεί κάτω από την πίεση του νερού. Η αστυνομία αναγκάσθηκε να διακόψει την κυκλοφορία αυτοκινήτων και τραμ στην κεντρική οδό Καρλ Λίμπκνεχτ, εξαιτίας του «τεράστιου όγκου νερού», όπως ανέφερε η τροχαία.

Οι περίπου 400 πελάτες του πολυτελούς ξενοδοχείου απομακρύνθηκαν και περίμεναν χθες το πρωί να μετακινηθούν σε άλλο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία συνέχιζε χθες την έρευνα για το περιστατικό, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αποκλείουν την εγκληματική ενέργεια. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η θραύση του ενυδρείου προκλήθηκε από τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες, με το θερμόμετρο να υποχωρεί χθες στους -7 βαθμούς Κελσίου.

Γερμανία: 1.500 ψάρια στον… δρόμο – Έσπασε ενυδρείο ενός εκατ. λίτρων-1
Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να αντλήσουν τα νερά από τo ξενοδοχείο Radisson Blu στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου. [EPA/Filip Singer]

Νεκρά 1.500 τροπικά ψάρια – Εκκενώθηκε το Radisson Blu – Διεκόπη η κυκλοφορία αυτοκινήτων και τραμ στην κεντρική οδό Καρλ Λίμπκνεχτ.

«Τα πάντα έχουν καταστραφεί στο εσωτερικό της αίθουσας υποδοχής και των εστιατορίων. Υπάρχουν παντού νεκρά ψάρια. Ολα τα έπιπλα καταστράφηκαν. Τα παράθυρα έχουν σπάσει. Θραύσματα βρίσκονται παντού. Μοιάζει σαν να έχει καταρρεύσει όλο το κτίριο», έλεγε χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, η Κάρεν Βίκι, πελάτης του ξενοδοχείου. Το ενυδρείο ήταν γεμάτο με ένα εκατ. λίτρα θαλασσινού νερού, βάρους 1 εκατ. τόνων.

Κατατοπιστικό βίντεο δημοσίευσε στο Διαδίκτυο η βουλευτής του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σάντρα Βίσερ, η οποία είχε διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο. Η Βίσερ περιγράφει ότι ξύπνησε από τον κρότο, νομίζοντας ότι επρόκειτο για σεισμό μικρής έντασης. «Επεσα πάλι για ύπνο και δεν άκουσα το προσωπικό που μας καλούσε να εκκενώσουμε το κτίριο. Οταν βγήκα από το δωμάτιο αρκετή ώρα αργότερα, νόμισα ότι βρισκόμουν σε πολεμική ζώνη. Τα νεκρά ψάρια είχαν φθάσει στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο. Θυμάμαι ένα ψάρι-παπαγάλο που ξεψυχούσε. Οσα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, είχαν ήδη πεθάνει από το πολικό ψύχος», λέει η κ. Βίσερ στο βίντεό της.

Τουριστικό αξιοθέατο

Το AquaDom, όπως ονομάζεται το ενυδρείο του ξενοδοχείου Radisson Blu, αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες του Βερολίνου, με τους τουρίστες να έχουν τη δυνατότητα περιήγησης γύρω από την επιφάνειά του για να παρατηρήσουν τα πολύχρωμα ψάρια, χάρη σε ηλεκτρικό ανελκυστήρα.

Το κτιριακό συγκρότημα του Radisson αποτελεί μέρος της ανάπλασης της Αλεξάντερπλατς, που αποφασίσθηκε και πραγματοποιήθηκε μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1991. Η αρχιτεκτονική ανάπλαση του Ανατολικού Βερολίνου, με την κατασκευή ουρανοξυστών, προκάλεσε τις αντιδράσεις μερίδας κατοίκων, που υποστηρίζουν ότι η αισθητική της ιστορικής πρωτεύουσας θυσιάζεται στον βωμό της κατασκευαστικής κερδοσκοπίας.

Γερμανία: 1.500 ψάρια στον… δρόμο – Έσπασε ενυδρείο ενός εκατ. λίτρων-2
[Niklas Scheele via REUTERS]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT