Κίνα: Οι προβλέψεις για τους θανάτους μετά την έξοδο από τη «zero Covid»

Κίνα: Οι προβλέψεις για τους θανάτους μετά την έξοδο από τη «zero Covid»

Σύμφωνα με το Reuters, νέες αναλύσεις από διάφορες ομάδες μοντελοποίησης προβλέπουν ότι το «άνοιγμα» της κοινωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 2,1 εκατομμύρια θανάτους

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απότομος τερματισμός της πολιτικής zero Covid της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες για εκτεταμένες λοιμώξεις σε έναν ευάλωτο πληθυσμό με αδύναμη ανοσία, οι οποίες αργά η γρήγορα θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και θα οδηγήσουν σε έως και 2 εκατομμύρια θανάτους ή και περισσότερους, αναφέρουν διάφορες ερευνητικές ομάδες.

Σύμφωνα με το Reuters, νέες αναλύσεις από διάφορες ομάδες μοντελοποίησης προβλέπουν ότι το «άνοιγμα» της κοινωνίας στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 2,1 εκατομμύρια θανάτους.

Μέχρι τη Δευτέρα, η Κίνα είχε επίσημα καταγράψει 5.242 θανάτους που σχετίζονται με την COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το νούμερο αυτό δεν είναι μεγάλο αν σκεφτεί κανείς πως ο πληθυσμός ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.

Ακολουθούν οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο αναμένεται να επηρεάσει την Κίνα ο τερματισμός της στρατηγικής του zero Covid.

Πάνω από 2 εκατ. θάνατοι

Ο Zhou Jiatong, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στη νοτιοδυτική περιοχή Guangxi, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ηπειρωτική Κίνα θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους εάν χαλαρώσει τους περιορισμούς COVID με τον ίδιο τρόπο που έκανε φέτος το Χονγκ Κονγκ. Η πρόβλεψη του επίσης δείχνει περισσότερες από 233 εκατ. μολύνσεις.

1,55 εκατ. θάνατοι

Τον Μάιο, επιστήμονες στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι η Κίνα κινδυνεύει με περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους εάν εγκαταλείψει τηn πολιτική «μηδενικής ανοχής», χωρίς να λάβει κανένα μέτρο, όπως η ενίσχυση του εμβολιασμού και η πρόσβαση σε περισσότερες θεραπείες.

Πάντως οι ερευνητές και οι επικεφαλής συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, δήλωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά εάν υπήρχε εστίαση στον εμβολιασμό.

Έως 2,1 εκατ. θάνατοι

Η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει από 1,3 έως 2,1 εκατομμύρια θανάτους αν άρει την πολιτική της zero Covid λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού, καθώς και της έλλειψης υβριδικής ανοσίας, ανέφερε στα τέλη Νοεμβρίου η βρετανική εταιρεία επιστημονικών πληροφοριών και αναλύσεων Airfinity.

Η εταιρεία δήλωσε ότι διαμόρφωσε τα δεδομένα της με βάση το κύμα BA.1 του Χονγκ Κονγκ τον Φεβρουάριο, το οποίο ξέσπασε μετά την χαλάρωση των περιορισμών.

Πάνω από 1 εκατ. θάνατοι

Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME), που εδρεύει στις ΗΠΑ και ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σε ένα επικαιροποιημένο μοντέλο ανέφερε την Παρασκευή ότι αναμένονται περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έως το 2023 στην Κίνα. Το Ινστιτούτο αναμένει ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν τον Απρίλιο, όταν οι θάνατοι θα έχουν φθάσει τις 322.000.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μολυνθεί μέχρι τότε, δήλωσε ο διευθυντής του IHME Κρίστοφερ Μάρεϊ.

Μια ομάδα μοντελοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησε ότι η ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των επαρχιών από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 θα είχε ως αποτέλεσμα 684 θανάτους ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση.

Με βάση τον πληθυσμό της Κίνας που ανέρχεται σε 1,41 δισεκατομμύρια και χωρίς μέτρα όπως θα ήταν μία μαζική εκστρατεία αναζωογόνησης εμβολιασμού, αυτό ισοδυναμεί με 964.400 θανάτους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT