FT: Το Κρεμλίνο στοχοποιεί τον Ντεριπάσκα ως επικριτή του πολέμου στην Ουκρανία

FT: Το Κρεμλίνο στοχοποιεί τον Ντεριπάσκα ως επικριτή του πολέμου στην Ουκρανία

Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες δηλώνουν αντίθετοι στον πόλεμο σε ιδιωτικές συζητήσεις αλλά δεν μιλούν ανοιχτά καθώς φοβούνται ότι θα στοχοποιηθούν, σύμφωνα με τους FT.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο στη Ρωσία διέταξε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου επιχειρηματία Όλεγκ Ντεριπάσκα, αξίας 1 δισ. δολ., ως αντίποινα για την κριτική που έχει ασκήσει ο τελευταίος στον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times (σε άρθρο υπό τον τίτλο «Billionaire Oleg Deripaska’s Sochi hotel complex seized after Russian court order») επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, με την είδηση ωστόσο να μην επιβεβαιώνεται προς το παρόν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι FT χαρακτηρίζουν τον Όλεγκ Ντεριπάσκα «έναν από τους λίγους ολιγάρχες που έχουν επικρίνει τον πόλεμο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία» και την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου ως «μια ένδειξη της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι μεγιστάνες μετά την εισβολή».

Σύμφωνα με τους FT, το Κρεμλίνο ζήτησε τουλάχιστον δύο φορές από τον δισεκατομμυριούχο Ρώσο επιχειρηματία, που είχε άλλοτε κατηγορηθεί ότι ξεπλένει χρήματα για λογαριασμό του Πούτιν, να μετριάσει την κριτική του στη ρωσική εισβολή, πράγμα που ωστόσο δεν έγινε, με αποτέλεσμα η ρωσική δικαιοσύνη να προχωρήσει στην κατάσχεση ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος (Imeretinskiy) και μιας μαρίνας που ανήκουν στον Ντεριπάσκα στην περιοχή του Σότσι.  

«Πολλοί ολιγάρχες δηλώνουν αντίθετοι στον πόλεμο σε ιδιωτικές συζητήσεις, αν και λίγοι έχουν κάνει δημόσια σχόλια. Αρκετοί είπαν στους Financial Times ότι φοβούνται να διαφωνήσουν δημόσια με το Κρεμλίνο, φοβούμενοι επιπτώσεις για τους ιδίους και τις επιχειρήσεις τους», σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των FT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT