Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραδέχεται δυσκολίες στο μέτωπο ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραδέχεται δυσκολίες στο μέτωπο ο Πούτιν

«Σημαντική ανακοίνωση» αναμένουν από τον Ρώσο πρόεδρο σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με 15.000 αξιωματικούς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. «Εξαιρετικά δύσκολη» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν την κατάσταση στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τα στελέχη ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, 300 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται σήμερα να μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη που θα παρακολουθήσουν 15.000 αξιωματικοί του στρατού, ενώ οι διαρροές κάνουν λόγο για «σημαντική ανακοίνωση».

Κατά το χθεσινό μήνυμα προς τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών FSB, SVR και FSO, ο Ρώσος πρόεδρος, προερχόμενος και ο ίδιος από τις τάξεις των υπηρεσιών αυτών, εξήρε τη συμβολή τους στη διατήρηση υπό ρωσικό έλεγχο των «νέων περιοχών». «Η κατάσταση στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις επαρχίες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, είναι εξαιρετικά δύσκολη», υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών «βασίζονται στην υποστήριξη που τους προσφέρουν οι υπηρεσίες».

Ο Ζελένσκι στην Μπακμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παραδέχεται δυσκολίες στο μέτωπο ο Πούτιν-1

Σε ετοιμότητα η Μολδαβία

Εν τω μεταξύ, στη Μόλδαβία, αίσθηση προξένησαν οι δηλώσεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Αλεξάντρου Μουστεάτα, στην τηλεόραση της χώρας. «Το ερώτημα δεν είναι αν η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση προς την κατεύθυνση της Μολδαβίας, αλλά το πότε».

Εύσημα στα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών για τη διατήρηση του ρωσικού ελέγχου στις «νέες περιοχές».

Ο Μουστεάτα θύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι, είχε δηλώσει ότι θεωρεί πιθανή μια νέα ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία. «Σε αυτή την περίπτωση, οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να επιχειρήσουν να φτιάξουν διάδρομο προς την Υπερδειστερία», είπε ο επικεφαλής των μολδαβικών υπηρεσιών.

Η Υπερδνειστερία είναι αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας που ελέγχεται από φιλορωσικές δυνάμεις. Στην πρώτη φάση του πολέμου, η Μολδαβία θεωρούσε πως ο στόχος της Ρωσίας ήταν να φτιάξει μια νότια γέφυρα προς την Υπερδνειστερία, αφού πρώτα πάρει τον έλεγχο της Οδησσού.

Σινορωσικά γυμνάσια

Χθες, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να πείσει τη Ρωσία «να λογικευθεί». Η Κίνα κρατάει αμφίθυμη στάση απέναντι στη Ρωσία, πάντως οι δύο χώρες ετοιμάζονται για μία ακόμη κοινή ναυτική άσκηση. Σύμφωνα με κινεζική ανακοίνωση, τα σινορωσικά ναυτικά γυμνάσια που ξεκινούν σήμερα έχουν στόχο την «περαιτέρω ενίσχυση» της μεταξύ τους συνεργασίας. Τα γυμνάσια θα διεξαχθούν στα ύδατα της επαρχίας Ζετζιάνγκ, νοτίως της Σαγκάης, και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη.

Σε μια εξέλιξη που δείχνει τις συγκρούσεις μεταξύ ηγετικών ρωσικών κύκλων, ερευνητικό ινστιτούτο που ελέγχεται από το Κρεμλίνο πέτυχε την κατάσχεση πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Ολεγκ Ντερίπασκα. Ο μεγιστάνας της μεταλλουργίας βρίσκεται σε λίστα δυτικών κυρώσεων, λόγω των στενών σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά έχει δυσαρεστήσει και τον Πούτιν, με τις επικρίσεις που εκφράζει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT