Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεηλασίες μουσείων και ναών στη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεηλασίες μουσείων και ναών στη Χερσώνα

Τη λαφυραγώγηση των χώρων από τον ρωσικό στρατό συντόνιζαν πράκτορες της υπηρεσίας FSB, διαδόχου της KGB

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Χιλιάδες εκθέματα από δύο μουσεία, τον καθεδρικό ναό και το Ιστορικό Αρχείο της πόλης της Χερσώνας λαφυραγώγησαν Ρώσοι στρατιώτες και συνεργαζόμενοι μαζί τους πολίτες, πριν αποσυρθούν από την πόλη που κατείχαν για οκτώ μήνες, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με τη λαφυραγώγηση τουλάχιστον πέντε ακόμη πολιτιστικών μνημείων στη νότια Ουκρανία.

«Τις τελευταίες ημέρες της κατοχής τους στη Χερσώνα, ρωσικές δυνάμεις φόρτωσαν έργα ζωγραφικής, χρυσό, ασήμι, αρχαία ελληνικά ευρήματα, εκκλησιαστικές εικόνες και ιστορικά αρχεία σε φορτηγά με προορισμό ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές. Η συστηματική λαφυραγώγηση αποτελεί μέρος οργανωμένης εκστρατείας στέρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ουκρανών και συνιστά έγκλημα πολέμου», αναφέρει η επικεφαλής της HRW, Μπέλκις Βίλε.

Ρώσοι στρατιώτες και πολίτες που συνεργάσθηκαν μαζί τους λήστεψαν το Περιφερειακό Μουσείο Τέχνης της Χερσώνας, το Μουσείο της Πόλης, τον καθεδρικό ναό της Αγ. Αικατερίνης και το Ιστορικό Αρχείο της περιφέρειας. Τα σημάδια λαφυραγώγησης ήταν εμφανή στα δύο μουσεία, με δεκάδες κενές κορνίζες, από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί οι ελαιογραφίες. Φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι πολλά εκθέματα κατέληξαν σε ρωσικό έδαφος.

Η διοίκηση των μουσείων, που διορίσθηκε από τις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις, προχώρησε στην αφαίρεση 10.000 αντικειμένων, από σύνολο 13.500 εκθεμάτων, κυρίως έργα Ουκρανών και Ρώσων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα. Στο Περιφερειακό Μουσείο, οι Ρώσοι αφαίρεσαν ασημένια και χρυσά κοσμήματα του σκυθικού πολιτισμού, ελληνιστικά εκθέματα και κειμήλια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έκλεψαν θραύσματα οστών του πρίγκιπα Γκριγκόρι Ποτέμκιν, ιδρυτή της Χερσώνας, ο οποίος επέβλεψε την κατασκευή του ναού της Αγίας Αικατερίνης τον 18ο αιώνα.

Η λαφυραγώγηση στη Χερσώνα δεν αποτελεί μοναδικό περιστατικό στον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα τέλη Απριλίου, Ρώσοι στρατιώτες έκλεψαν έργα ζωγραφικής, θρησκευτικά κειμήλια και άλλα αντικείμενα από τρία μουσεία της Μαριούπολης. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανέφερε ότι 2.000 αντικείμενα αφαιρέθηκαν από τα ιδρύματα, για να φορτωθούν σε φορτηγά του ρωσικού στρατού. Οι επιχειρήσεις λαφυραγώγησης πραγματοποιήθηκαν κάθε φορά υπό την καθοδήγηση ανδρών της υπηρεσίας αντικατασκοπείας FSB, διαδόχου της KGB.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT