Γερμανία: Ήταν αυτή η τελευταία δίκη ναζί;

Γερμανία: Ήταν αυτή η τελευταία δίκη ναζί;

Διετή φυλάκιση με αναστολή σε πρώην γραμματέα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, ως συνεργό στη δολοφονία 10.000 τροφίμων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Δικαστήριο στη βόρεια Γερμανία καταδίκασε την Ιρμγκαρντ Φ., πρώην γραμματέα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, ως συνεργό στη δολοφονία πάνω από 10.000 τροφίμων. Η ποινή της ορίστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή, όπως ήταν η πρόταση των εισαγγελέων. Από τον Ιούνιο του 1943 έως τον Απρίλιο του 1945 εργάστηκε ως στενογράφος και δακτυλογράφος στο Στούτχοφ, κοντά στο υπό ναζιστική κατοχή Ντάντσιχ, γνωστό σήμερα ως Γκντανσκ στην Πολωνία.

«Η εργασία της διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία του στρατοπέδου και της εξασφάλισε γνώση όσων συνέβησαν στο Στούτχοφ», ανέφεραν οι εισαγγελείς. Συνολικά 65.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, ανάμεσά τους Εβραίοι κρατούμενοι, Πολωνοί αντάρτες και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η κατηγορούμενη παρέμεινε σιωπηλή, μόνο προς το τέλος της διαδικασίας είπε: «Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στούτχοφ εκείνη την περίοδο. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο». Η Ιρμγκαρντ Φ. συνελήφθη πέρυσι κατά την προσπάθειά της να αποδράσει από οίκο ευγηρίας όπου διέμενε, λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, προκειμένου να αποφύγει την καταδίκη της. Η 97χρονη δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων στο Ιτσεχόε, μια μικρή πόλη βορείως του Αμβούργου, αφού την εποχή που διέπραξε το έγκλημα ήταν μόνο 18 ετών.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή δύο ετών με αναστολή, αφού είναι η μέγιστη που δεν επισύρει κράτηση. Οι συνήγοροί της ζητούσαν να κριθεί αθώα, με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε το μέγεθος των εγκλημάτων που διαπράττονταν στο στρατόπεδο. Ο Εφραίμ Ζούροφ, διευθυντής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ στο Ισραήλ, ο οποίος έχει βοηθήσει στην προσαγωγή σε δίκη πολλών ναζί εγκληματιών πολέμου, σχολίασε πως ναι μεν είναι η αυστηρότερη δυνατή ποινή, αλλά ταυτόχρονα παραμένει παράλογη. «Η ποινή με αναστολή σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί μόνο αν η καταδικασθείσα επαναλάβει το έγκλημα. Προφανώς δεν πρόκειται να επαναλάβει το έγκλημα». Οι εισαγγελείς πάντως έκαναν λόγο για ιστορική απόφαση, αφού εξαιτίας της παρόδου των ετών θα είναι ενδεχομένως η τελευταία δίκη του είδους. Ο Ζούροφ, γνωστός ευρέως ως διώκτης των ναζί, διαφώνησε με την εκτίμηση. «Πριν από 40 χρόνια γράφτηκε ένα βιβλίο για την πρώτη δίκη που σχετίζεται με το Ολοκαύτωμα στην ενιαία Γερμανία. Ο τίτλος ήταν “Ο τελευταίος ναζί”. Λοιπόν μπορώ να σας πω ότι έκτοτε καταδικάστηκαν πάνω από 100 ναζί εγκληματίες πολέμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT