Στρεπτόκοκκος Α: Ένας παλιός εχθρός με καινούργια «όπλα»

Στρεπτόκοκκος Α: Ένας παλιός εχθρός με καινούργια «όπλα»

Η αύξηση των κρουσμάτων του διηθητικού στρεπτόκοκκου Α αποτελεί μία από τις ενδείξεις για τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν πλέον διάφορα παθογόνα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των κρουσμάτων του διηθητικού στρεπτόκοκκου Α αποτελεί μία από τις ενδείξεις για τον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο μας επηρεάζουν πλέον διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί καθώς και για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μετά την περίοδο των lockdown και της τήρησης κοινωνικών αποστάσεων εξαιτίας της Covid-19.

Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δήλωσε ότι ερευνά τα νέα περιστατικά μολύνσεων και εξετάζει το κατά πόσο ευθύνεται για αυτά η «καταιγίδα» της Covid-19.

Η μόλυνση από πυογενή στρεπτόκοκκο – ή στρεπτόκοκκο τύπου Α – συνήθως προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, πυρετό ή ερεθισμό στις αμυγδαλές. Τους τελευταίους μήνες, όμως, έχουν αρχίσει να σημειώνονται κρούσματα μιας σπάνιας μορφής του – κατά τ’ άλλα συνηθισμένου – βακτηρίου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Τα εν λόγω περιστατικά συνοδεύονται μερικές φορές από συμπτώματα που «μπερδεύουν» τους γιατρούς, όπως μεταξύ άλλων ταχυκαρδία και ανεξήγητο πρήξιμο.

Οι πρώτοι επιβεβαιωμένοι θάνατοι παιδιών στις ΗΠΑ, σημειώθηκαν στην περιοχή του Ντένβερ την προηγούμενη εβδομάδα. Επιπλέον, από την εν λόγω μόλυνση, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 16 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επτά στην Ολλανδία και δύο στη Γαλλία.

Πώς σχετίζεται με την πανδημία της Covid;

Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν όμως αυτά τα νέα δεδομένα να σχετίζονται με την πανδημία της Covid-19;

Οι μολύνσεις από ιούς τείνουν να διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, καθιστώντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε δευτερεύουσες βακτηριακές λοιμώξεις, επιδεινώνοντας μάλιστα ορισμένες φορές τον τρόπο που εκδηλώνονται.

«Είναι πιθανό να άλλαξε το μοτίβο της ανοσίας [μας] εξαιτίας της πανδημίας και αυτό να μας καθιστά πιο ευάλωτους. Μπορεί όμως απλά να υπάρχουν… διαφορετικές παραλλαγές» του στρεπτόκοκκου, αναφέρει ο Τζέιμς Βερσάλοβιτς, επικεφαλής παθολόγος Παιδιατρικής Κλινικής του Τέξας. «Θα μπορούσε να είναι και ένας συνδυασμός παραγόντων. Κανείς δεν ξέρει», σημειώνει.

Ένας παλιός εχθρός

Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού κάποιου ασθενή, σε αντίθεση με τους ιούς, οι οποίοι είναι ένα σύνολο από μόρια που μπορούν να αναπαραχθούν μόνο στο σώμα του ξενιστή. Και οι δύο αυτές μορφές παθογόνων μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους – μέσω του αέρα, του νερού, των τροφίμων και των ζωντανών οργανισμών.

Σε αντίθεση με την Covid-19, ο στρεπτόκοκκος Α είναι ένα παθογόνο που επηρεάζει τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Αρκετά εκατομμύρια Αμερικανοί μολύνονται κάθε χρόνο από στρεπτόκοκκο Α, αλλά, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αντιβιοτικών που είναι σήμερα διαθέσιμα, τα περιστατικά αυτά δεν θεωρούνται σοβαρά.

«Τα καλά νέα είναι ότι ξέρουμε πώς να τον θεραπεύουμε και πώς να τον εντοπίζουμε», αναφέρει η Κριστίν Μόφιτ, ειδική στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών, η οποία μελετά τις βακτηριακές λοιμώξεις. «Συνήθως δεν αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας», σημειώνει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να γίνει επικίνδυνος, όταν εισβάλλει σε σημεία του οργανισμού όπου δεν υπάρχουν συνήθως βακτήρια. Εάν βρεθεί στις περιοχές αυτές, όπως π.χ. στο αίμα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τον μυελό των οστών καθώς και όργανα όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και να γίνει θανατηφόρος.

Οι πρώτες αναφορές για ασυνήθιστη συμπεριφορά του διηθητικού στρεπτόκοκκου Α, η οποία αφορούσε κυρίως παιδιά 5 ετών και κάτω, ήρθαν από την Ολλανδία μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Δεν ήταν όμως μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων και η σοβαρότητά τους που τράβηξαν την προσοχή των ειδικών, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί από τους ασθενείς είχαν μολυνθεί επίσης από ιούς όπως της γρίπης και της ανεμοβλογιάς.

«Γρίφος» η περίπτωση των ΗΠΑ

Επιπλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκε μια έξαρση οστρακιάς – η οποία προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α – περίπου την ίδια περίοδο, κατά την οποία κατεγράφησαν και τα κρούσματα στην Ολλανδία, όπου ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα περιστατικά.

Σημειώνεται επίσης ότι αρκετά νοσοκομεία στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες για ασυνήθιστα περιστατικά οστρακιάς στις περιοχές τους.

Ωστόσο, η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι πιο δύσκολο να κατανοηθεί συγκριτικά με εκείνη που επικρατεί σε άλλες χώρες, λόγω της έλλειψης ενός εθνικού συστήματος υγείας που να διευκολύνει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με μία Αμερικανίδα ειδικό, ένα από τα πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά της εν λόγω ασθένειας είναι ότι εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε παιδί και επηρεάζει διαφορετικά σημεία του σώματος.

Η ίδια παροτρύνει τους γονείς να είναι προσεκτικοί. «Εάν ένα παιδί μοιάζει πιο άρρωστο από το αναμενόμενο αφού ανεβάσει πυρετό, είναι πάντοτε μια καλή ιδέα η επίσκεψη σε γιατρό, εάν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναπνοή, ή εάν παρατηρήσετε κάτι άλλο – όπως ένα πρησμένο μάτι», δηλώνει η ίδια.

Πηγή: Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT