Οι παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Μόσχα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως πλέον κάποιοι δυτικοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν για την ενοχή του Κρεμλίνου.
Αφού οι εκρήξεις προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους υποβρύχιους αγωγούς, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οι παγκόσμιοι ηγέτες έκαναν λόγω για μία επικίνδυνη ενέργεια σαμποτάζ.
Με τον χειμώνα να πλησιάζει, φάνηκε τότε ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να περιορίσει τη ροή ενέργειας προς τη Γηραιά Ήπειρο, ως «εκβιασμό» – όπως δήλωσαν κάποιοι – που στόχο είχε να απειλήσει τις χώρες της Δύσης ώστε να διακόψουν την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Πλέον όμως, μετά από μήνες ερευνών, πολλοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε ιδιωτικό επίπεδο ότι είναι πιθανό να μην ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση στους αγωγούς.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις αυτή τη στιγμή ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από το σαμποτάζ», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μία δήλωση που απηχεί την αξιολόγηση 23 αξιωματούχων από τον τομέα της Διπλωματίας και των Πληροφοριών, από τουλάχιστον εννέα χώρες.
Μερικοί μάλιστα εμφανίζονται πιο σίγουροι πως η Ρωσία δεν βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Άλλοι, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν τη Μόσχα ως την κύρια ύποπτο, τόνισαν ότι η απόδοση ευθυνών – σε οποιαδήποτε χώρα – ίσως να μην είναι δυνατή.
Κατά τους μήνες μετά τις εκρήξεις, οι ερευνητές εξέτασαν το σημείο και ανέλυσαν τα υπολείμματα εκρηκτικών που βρέθηκαν στη Βαλτική θάλασσα.
Σεισμολόγοι προσδιόρισαν τη χρονική στιγμή των τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους Nord Stream 1 και 2.
Πηγή: Washington Post
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr