Ο Πούτιν τα δίνει όλα στον πόλεμο

Νέα αύξηση του μεγέθους του στρατού κατά 400.000 άνδρες, νέο υπερηχητικό όπλο «μοναδικό στον κόσμο» έτοιμο στις αρχές Ιανουαρίου και απόλυτη προσήλωση στην κάλυψη όλων των αναγκών του στρατού, χωρίς όριο προϋπολογισμού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MOΣΧΑ. Νέα αύξηση του μεγέθους του στρατού κατά 400.000 άνδρες, νέο υπερηχητικό όπλο «μοναδικό στον κόσμο» έτοιμο στις αρχές Ιανουαρίου και απόλυτη προσήλωση στην κάλυψη όλων των αναγκών του στρατού, χωρίς όριο προϋπολογισμού. Αυτοί ήταν οι κεντρικοί άξονες των ανακοινώσεων του Ρώσου προέδρου Πούτιν κατά τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη με την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ρωσικές ανακοινώσεις ήταν μία ακόμη ένδειξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διευρύνεται χωρίς ορατό τέλος.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο νέων στρατιωτικών διοικήσεων στα βορειοδυτικά, ως απάντηση της αναμενόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η έναρξη λειτουργίας του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου της ανατολικής Σιβηρίας, με σύνδεση προς την κινεζική αγορά.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας πλήρη υποστήριξη. «Η χώρα, η κυβέρνηση θα δώσει ό,τι ζητήσει ο στρατός. Τα πάντα», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρηματοδότηση», ισχυρίστηκε. Ο Πούτιν καλωσόρισε την εισήγηση του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για αύξηση του όγκου του στρατεύματος σε 1,5 εκατομμύριο στρατιώτες, αντί του 1,1 εκατομμυρίου, όπως ήταν τα σχέδια έως τώρα. Μεταξύ αυτών, περίπου οι 700.000 θα είναι επαγγελματίες, ενώ ως προς τους κληρωτούς, προτάθηκε η υποχρεωτική στράτευση να αφορά τους νέους 21 έως 30 ετών, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα (νέοι από 18 έως 27 ετών).

Αύξηση των στρατιωτών κατά 400.000 άνδρες, νέο υπερηχητικό όπλο και κάλυψη όλων των αναγκών του στρατού, χωρίς όριο προϋπολογισμού.

Στο ρωσικό οπλοστάσιο θα προστεθεί από τον Ιανουάριο ο υπερηχητικός πύραυλος «Ζιρκόν», ο οποίος εκτοξεύεται από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρτσκοφ» και από υποβρύχιο που βρίσκεται στην Αρκτική. Η πρώτη δοκιμή του όπλου αυτού, για το οποίο η Ρωσία υπερηφανεύεται ότι είναι «αήττητο», έγινε το 2020, ενώ το βεληνεκές του είναι 1.000 χιλιόμετρα.

Κοίτασμα Κοβίτκα

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής του ρωσικού πληθυσμού, καθώς η χώρα θα συνεχίσει να έχει εισόδημα από τους υδρογονάνθρακες, τους οποίους θα διοχετεύει στις αγορές της Ασίας. «Κηρύσσουμε την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Κοβίκτα, του μεγαλύτερου στην ανατολική Σιβηρία», είπε, δυναμικότητας 1,8 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Χθες ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα, για συζητήσεις με θέμα τη σινορωσική συνεργασία σε πλήθος τομέων. Τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν ερευνά στα σοβαρά τι έγινε με τον αγωγό αερίου ΝοrdStream». Χθες η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι 23 διπλωμάτες και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες δεν βλέπουν σχέση της Ρωσίας με το σαμποτάζ στον αγωγό. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT