Πόλεμος στην Ουκρανία: Tι διεκδικεί ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Tι διεκδικεί ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ

Παρασκηνιακά οι δύο πλευρές σχεδίαζαν την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου επί πολλές ημέρες, αφού η πρόσκληση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη χθες στην Ουάσιγκτον, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, που φορούσε γραβάτα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας προκειμένου να τον τιμήσει. «Είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρο και το Κογκρέσο για την υποστήριξη, για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη μας», ήταν τα πρώτα σχόλια του Ζελένσκι κατά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο αιφνιδίασαν Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του σώματος εξίσου. Παρασκηνιακά οι δύο πλευρές σχεδίαζαν τη μετάβαση Ζελένσκι στις ΗΠΑ επί πολλές ημέρες, αφού η πρόσκληση έγινε στις 11 Δεκεμβρίου στη διάρκεια τηλεφωνήματος των δύο ανδρών.

Απονομή μεταλλίου

Κατά τη συζήτηση στο Οβάλ Γραφείο, με φόντο τη ζωηρή φλόγα του τζακιού, ο Ζελένσκι προσέφερε στον Τζο Μπάιντεν ένα μετάλλιο και μία ουκρανική σημαία. «Δεν το αξίζω, αλλά ευχαριστώ», απάντησε ο Μπάιντεν. «Είναι απίστευτο ότι τα περνάτε όλα αυτά ήδη 300 μέρες. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε σε αυτόν τον βάρβαρο, βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν». Εν συνεχεία ο Ζελένσκι επρόκειτο να απευθυνθεί στο Κογκρέσο για να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τα 45 δισ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει η χώρα του. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του ήλπιζαν να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη ως ευκαιρία για να κάμψουν τις επιφυλάξεις του Κογκρέσου υπό τη νέα σύνθεσή του, στην οποία θα πλειοψηφούν οι σκεπτικιστές Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Tι διεκδικεί ο Ζελένσκι από τις ΗΠΑ-1
Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, που φορούσε γραβάτα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας προκειμένου να τον τιμήσει. Ο Ουκρανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για την αμερικανική βοήθεια. [EPA / JIM LO SCALZO]

Το νέο πακέτο βοήθειας, που ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και πυρομαχικά αξίας 1,85 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και συστοιχία πυραύλων Patriot. Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν το τελευταίο διάστημα πυρετώδεις διαβουλεύσεις με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους για το επίπεδο της στρατιωτικής υποστήριξης που θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο προκειμένου να συνδράμει την πολεμική του προσπάθεια αυτόν τον χειμώνα. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν προηγμένα όπλα που υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να της εξασφαλίσουν την τελική νίκη. «Χρειάζεται όπλα με μεγάλη εμβέλεια που θα τον βοηθήσουν να προλάβει την αναμενόμενη ρωσική αντεπίθεση», ανέφερε στο Politico ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει η κυβέρνησή του να λειτουργεί και ξέρει ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει γι’ αυτά τα ζητήματα εντός της εβδομάδας».

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει την αρωγή προς το Κίεβο, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανθίστανται στην παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα έδιναν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί όμως διατείνονται ότι τα όπλα αυτά θα τους έδιναν τη δυνατότητα να ανακτήσουν χαμένα εδάφη και να υποχρεώσουν τη Ρωσία να βγει στην άμυνα. Θεωρείτο βέβαιο ότι η ουκρανική αποστολή θα διεκδικήσει ATACMS, που μπορούν να φθάσουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, καθώς και drones Gray Eagle και Reaper. Οι ΗΠΑ όμως δεν είναι έτοιμες να ενδώσουν, αφού ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορηματικά απορρίψει την πιθανότητα να στείλει ATACMS στο Κίεβο. Το ρίσκο είναι υπερβολικά υψηλό, κατά την κυβέρνηση Μπάιντεν, αφού υπάρχει ο κίνδυνος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει ως αντίποινα ακόμη πιο φονικά όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT