Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την ανώτατη παιδεία για τις γυναίκες

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν την ανώτατη παιδεία για τις γυναίκες

Οι Αφγανές δεν θα έχουν πια δικαίωμα να φοιτούν σε πανεπιστήμια της χώρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Αντιμέτωπες με ένοπλους άνδρες, που απαγόρευαν την είσοδο γυναικών σε πανεπιστημιακά κτίρια, βρέθηκαν χθες εκατοντάδες φοιτήτριες στο Αφγανιστάν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του καθεστώτος των Ταλιμπάν ότι απαγορεύουν τη συμμετοχή γυναικών στην ανώτατη παιδεία. Μετά την άνοδο των σουνιτών φονταμενταλιστών στην εξουσία, οι γυναίκες του Αφγανιστάν υφίστανται καθημερινά περιστολή των δικαιωμάτων τους, παρά την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Την Τρίτη, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε με επιστολή της προς όλα τα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ότι τα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν είναι πια κλειστά για τις γυναίκες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, Ζιμπουλά Χασιμί, επιβεβαίωσε επίσης ότι το μέτρο της απαγόρευσης θα διατηρηθεί «μέχρι νεωτέρας». Το καθεστώς δεν παρείχε καμία εξήγηση για την απόφασή του αυτή. Τα πανεπιστήμια κλείνουν στα τέλη της εβδομάδας για τις χειμερινές διακοπές, που διαρκούν έως τις αρχές Μαρτίου.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, τα πανεπιστήμια υποχρεώθηκαν να υιοθετήσουν νέους κανόνες, με στόχο τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών στις αίθουσες διδασκαλίας. Οι φοιτήτριες είχαν δικαίωμα να παρακολουθούν μαθήματα μόνον όμως εφόσον οι διδάσκοντες ήταν γυναίκες ή ηλικιωμένοι άνδρες. Η νέα απαγόρευση έρχεται μόλις τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια της χώρας, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες νέες γυναίκες. Πολλές από αυτές φιλοδοξούσαν να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες ιατρών και μηχανικών, παρότι δεν έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εκπαιδεύονται κατ’ οίκον.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν είχαν δεσμευθεί να ακολουθήσουν μετριοπαθή πολιτική. Οι δεσμεύσεις αυτές διαψεύσθηκαν, ωστόσο, με το καθεστώς να υιοθετεί εκ νέου την πλέον αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, όπως είχε κάνει και την περίοδο 1996-2001. Από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα, οι γυναίκες εκτοπίσθηκαν σταδιακά από τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια ζωή, για να αποκλεισθούν από γυμνάσια και λύκεια.

Στις 23 Μαρτίου, οι Ταλιμπάν είχαν αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων, λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, που είχαν διακοπεί για μήνες. Στελέχη του καθεστώτος είχαν αποδώσει την απόφαση σε ελλείψεις προσωπικού και κεφαλαίων, αλλά και στην απουσία κατάλληλου ισλαμικού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Εκτός από την παιδεία, οι γυναίκες στη χώρα είναι αποκλεισμένες από τα περισσότερα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα, λαμβάνοντας μικρό κρατικό επίδομα για να μένουν στο σπίτι. Δεν έχουν δικαίωμα μετακίνησης εφόσον δεν συνοδεύονται από ενήλικο άνδρα συγγενή και πρέπει να καλύπτονται με ολόσωμη μπούργκα για να βγουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι η παρουσία γυναικών σε πάρκα, αίθουσες γυμναστικής και δημόσια λουτρά απαγορεύεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT