Δημόσιες οι φορο-δηλώσεις Τραμπ

Μία ακόμη ήττα για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αρνείτο να αποκαλύψει τα προσωπικά του εισοδήματα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ για τα έτη 2015 με 2020 διέταξε την Τρίτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η επιτροπή φορολογικών υποθέσεων της ελεγχόμενης μέχρι και τον Ιανουάριο από τους Δημοκρατικούς Βουλής πέτυχε σημαντική νίκη στη δικαστική της διένεξη με τον Τραμπ, ο οποίος είχε ζητήσει ανεπιτυχώς από το Ανώτατο Δικαστήριο να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι φορολογικές δηλώσεις για τα προσωπικά του εισοδήματα.

Ομάδα Δημοκρατικών βουλευτών είχε ζητήσει πριν από τρία χρόνια τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, για να αντιμετωπίσει την επίμονη άρνηση του Τραμπ. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δικαιώσει το αίτημα των νομοθετών στα τέλη Νοεμβρίου. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία το 2024, δεν δημοσίευσε ποτέ τις φορολογικές δηλώσεις του, σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του από τη δεκαετία του 1970, εγείροντας ερωτήματα για το περιεχόμενό τους.

Μόνιμο χαρακτηριστικό του Τραμπ είναι η αδιαφάνεια των οικονομικών δοσοληψιών του, παρότι ο τέως πρόεδρος χρησιμοποίησε τον πλούτο του ως προεκλογικό επιχείρημα και απόδειξη της ικανότητάς του να διαχειρισθεί τις τύχες του έθνους. Η οικογενειακή του επιχείρηση, Trump Organization, καταδικάσθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου για οικονομικές απάτες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και μέλος της επιτροπής φορολογικών υποθέσεων της Βουλής, Κέβιν Μπρέιντι, είχε προειδοποιήσει προτού καταψηφίσει την πρόταση υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των δηλώσεων, ότι ενδεχόμενη δημοσίευση θα επιτρέψει σε βουλευτές να καταχραστούν την ισχύ τους για να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους. «Οσο και οι Δημοκρατικοί να επιμένουν ότι το αίτημά τους δεν έχει πολιτικό κίνητρο, η βιασύνη τους να δημοσιοποιήσουν τα έγγραφα, με μέθοδο φαστ τρακ, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο, δείχνει ότι ο σκοπός τους είναι εξόχως πολιτικός», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ρεπουμπλικανικά μέλη της επιτροπής.

Παρότι η ακριβής ημερομηνία της δημοσίευσης δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες, η επιτροπή παρουσίασε έκθεση για τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά και για την έρευνα που πραγματοποίησαν οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές, IRS.

Η έκθεση της επιτροπής είναι ιδιαίτερα επικριτική για την IRS, η οποία εγκαινίασε την έρευνά της για τις δηλώσεις του Τραμπ το 2019, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και όχι αμέσως μετά την ορκωμοσία του και αφού είχε αρνηθεί να αποκαλύψει τι είχε δηλώσει στην εφορία. Η επιτροπή κατηγορεί επίσης την IRS για καθυστέρηση, ελλιπή μέσα και ελάχιστο προσωπικό για την έρευνα Τραμπ.

Τα περίπλοκα χρηματοοικονομικά ικριώματα της κατασκευαστικής αυτοκρατορίας Τραμπ δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ουσιαστικής έρευνας από την IRS, εκτιμά η επιτροπή στην έκθεσή της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT