Αντιμέτωποι με χανγκόβερ

Τα προϊόντα του εμπορίου υπόσχονται θαύματα αναφορικά με τη θεραπεία των συμπτωμάτων, χωρίς όμως να τα εκπληρώνουν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούδα αποδείχθηκε μέχρι στιγμής η αναζήτηση γιατρειάς για το χανγκόβερ, την αποτρόπαια αίσθηση που συνοδεύει το πρωινό μετά το μεθύσι. Αυτό δεν εμπόδισε, όμως, την επιστημονική κοινότητα να συνεχίσει την έρευνα. Πέρα από τα αναβράζοντα δισκία ασπιρίνης ή παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, τα σύγχρονα αμερικανικά φαρμακεία προσφέρουν σειρά ευρηματικών προϊόντων, όπως επιθέματα βιταμίνης Β1 και χάπια καφεΐνης. Σύμφωνα με μελέτες της αγοράς, οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων θα αυξάνονται κατά 14,6% κάθε χρόνο μέχρι το 2028.

«Η δημοτικότητά τους δείχνει την ανάγκη του κοινού να εκμεταλλευθεί την επιστήμη και την τεχνολογία προκειμένου να νιώσει καλύτερα. Δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οινοποσίας τους. Συνδέεται μάλιστα με τη φιλοσοφία της αυξημένης παραγωγικότητας, στην οποία ο εργαζόμενος πρέπει να είναι συνέχεια ενεργός», λέει η Εμιλι Μόκουιν, αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων Morning Consult.

Παρά τις πομπώδεις υποσχέσεις των κατασκευαστών, ο ιατρικός κόσμος εκτιμά ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το χανγκόβερ. Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Εμερτ Ρόμπερτς, εξέτασε χημικές ενώσεις, όπως το τολφεναμικό οξύ, τον χυμό κορεάτικου αχλαδιού και την ουσία πυριτινόλη με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, που χρησιμοποιούνται σε πολλά τέτοια εμπορικά φάρμακα. Ο Εμερτ δεν εντόπισε στοιχεία που να συνηγορούν στην αποτελεσματικότητα αυτών των ουσιών.

Η αίσθηση του χανγκόβερ οφείλεται σε στερητικό σύνδρομο από το αλκοόλ. Μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος, το σώμα μας διαχωρίζει τη χημική ένωση αιθανάλη, όπως εξηγεί ο Αλ. Σουπάν, διατροφολόγος στο νοσοκομείο Cleveland Clinic. Η αιθανάλη είναι δηλητήριο και το σώμα δυσκολεύεται να τη μεταβολίσει, με τους καρδιακούς παλμούς να αυξάνονται και τον ασθενή να νιώθει ναυτία. Το οινόπνευμα, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες, αφυδατώνει το σώμα, προκαλώντας ισχυρό πονοκέφαλο.

Η καλύτερη συμβουλή για την αποφυγή του χανγκόβερ είναι η μέτρια κατανάλωση και η συνοδεία του ποτού με νερό – φυσικά δεν ενδείκνυται το άδειο στομάχι. Είναι καλύτερο να μείνει κανείς σε προϊόντα ζύμωσης, όπως η μπίρα και το κρασί, και να αποφύγει τα αποσταγμένα. «Δύσκολα πρωινά» μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα ζαχαρώδη κοκτέιλ.

Μόλις γυρίσετε σπίτι πιείτε μία ασπιρίνη πριν πέσετε για ύπνο. Παρότι αυτό δεν θα σας προστατεύσει από το επίφοβο χανγκόβερ, τα συμπτώματά του –και κυρίως ο πονοκέφαλος– θα είναι πιο ήπια. Η καλύτερη τακτική είναι να συνεχίσετε να πίνετε υγρά, έως ότου τα ούρα γίνουν ανοιχτόχρωμα. Αν είχατε χορέψει ή ιδρώσει έντονα το προηγούμενο βράδυ, θα είναι καλό να λάβετε ηλεκτρολύτες σε σκόνη, που διαλύονται σε νερό.

Τα πόσιμα προϊόντα αντιμετώπισης του χανγκόβερ που πωλούνται στο εμπόριο και τα επιθέματα είναι συνήθως κοκτέιλ βιταμινών. Μελέτη αυτών των προϊόντων έδειξε ότι τα περισσότερα περιείχαν βιταμίνες, σε ποσοστό υψηλότερο της ημερήσιας προβλεπόμενης δόσης. Ενα καλό πρωινό, όμως, με αυγά, τηγανητές πατάτες και τυρί θα μπορούσε να αναπληρώσει πιο εύκολα αυτές τις απαραίτητες βιταμίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT