Αργεντινή: Οι «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» βρήκαν το «εγγόνι 131»

Αργεντινή: Οι «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» βρήκαν το «εγγόνι 131»

Συνήθως τα παιδιά αφαιρούνταν από οικογένειες αριστερών για να δοθούν σε οικογένειες προσκείμενες στο καθεστώς

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου στην Αργεντινή ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως «βρήκαν» ακόμα ένα από τα παιδιά που είχαν κλαπεί επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) από ζευγάρι που συνελήφθη το 1977 και κατόπιν εξαφανίστηκε χωρίς ίχνος, κατά σειρά το 131ο που έμαθε ποια είναι η αληθινή ταυτότητά του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια.

«Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε μια νέα ανακάλυψη (αληθινής) ταυτότητας» ανέφεραν οι «Abuelas» («Γιαγιάδες») στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Είναι λες και το τέλος της χρονιάς ήθελε να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες μας» πρόσθεσε η οργάνωση, υπαινισσόμενη την κατάκτηση του τίτλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου από την Εθνική Αργεντινής. «Επειτα από περίπου τρία χρόνια, γιορτάζουμε για άλλη μία φορά τον εντοπισμό ενός εγγονού».

Η εμβληματική πρόεδρος των «Αμπουέλας», Εστέλα ντε Καρλότο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το «εγγόνι υπ’ αρ. 131» έχει σήμερα ηλικία 44 ετών, διευκρινίζοντας πως είναι το παιδί δύο μαρξιστών αγωνιστών.

Η Εστέλα ντε Καρλότο, ενεργή στα 92 της χρόνια, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, όπου πτέρυγα είχε μετατραπεί σε ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων της στρατιωτικής χούντας.

Ακριβώς στην πρώην ESMA, που έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο μνήμης, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του «υπ’ αριθμόν 131», που ωστόσο απουσίαζε. Χρειάζεται γενικά καιρός προκειμένου οποιοσδήποτε εντοπίζεται να αντιληφθεί τη νέα, αληθινή του ταυτότητα προτού εμφανιστεί δημόσια.

«Ο άνδρας αυτός δέχθηκε να κάνει εξέταση (σ.σ. DNA) και χθες η εθνική τράπεζα γενετικών δεδομένων μάς ενημέρωσε για το ευτυχές νέο: είναι ο γιος της Λουσίας Ναντίν και του Αλντο Κεβέδο» είπε η Ντε Καρλότο, επιδεικνύοντας φωτογραφία του ζευγαριού.

Επί στρατιωτικής δικτατορίας, εκατοντάδες παιδιά -κατά εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 300 ως σχεδόν 500- αποσπάστηκαν διά της βίας από μητέρες που κρατούνταν και κατόπιν «εξαφανίζονταν» για να δοθούν σε κάποιο ζευγάρι που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, συχνά προσκείμενο στο καθεστώς, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μεγάλωναν παιδιά που θα σκέπτονταν «σωστά» από πολιτική σκοπιά.

Αργεντινή: Οι «Γιαγιάδες της πλατείας Μαΐου» βρήκαν το «εγγόνι 131»-1
©Reuters

Κατά τη διάρκεια 45 χρόνων ερευνών, είχαν «επιλυθεί» 130 υποθέσεις μέχρι χθες Πέμπτη, με άλλα λόγια είχε επαληθευτεί η πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων αυτών.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ πιο σπάνιοι οι εντοπισμοί, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που για καιρό έκανε πιο δύσκολες τις επαφές και τις έρευνες.

Η οργάνωση των «Γιαγιάδων», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, ξανάρχισε τις προσπάθειες που αποκαλούνται «αυθόρμητες», πηγαίνοντας από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα, με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται κατόπιν να γίνει εξέταση DNA.

Οι Αμπουέλας αναζητούν ακόμη περίπου «300 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας περίπου 45 ετών, που ζουν ανάμεσά μας με ψευδή ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η κυρία ντε Καρλότο. «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».

«Ξαναρχίζουμε να ονειρευόμαστε», κατέληξε, δανειζόμενη έναν στίχο από το τραγούδι-ύμνο των οπαδών της Εθνικής ποδοσφαίρου της Αργεντινής, του «Μουτσάτσος».

Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT